Met de laatste oliebollen onder handbereik en een kater zappen we vandaag van het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen naar het Nieuwjaarsconcert van Wiener Philharmoniker. Een kat hoort niet echt thuis bij onze nieuwjaarsrituelen.

Voor alle mensen die nooit naar een wals luisteren, behalve op Nieuwjaarsdag, een kattenwals. Gewoon, om het gevoel nog even lekker te rekken. The Waltzing Cat zou als wals zeker niet misstaan in het Nieuwjaarsconcert, het heeft de zelfde lichtheid en humor als de ‘echte’ Strausswalsen. Veel van Leroy Andersons composities zouden wat dat betreft prima passen in dit jaarlijkse concert. Helaas is de Wiener Philharmoniker van oudsher een nogal conservatief bastion, dus een Amerikaanse kattenwals zal daar ammenooitniet het programma halen. Daarom deze walsende kat hier, speciaal voor de kattenliefhebbers.

Leroy Anderson

Leroy Anderson (1908-1975) is een Amerikaans componist. Hij studeerde muziek en Scandinavische talen op Harvard, was tolk in het leger tijdens de Tweede  Wereldoorlog en begon daarna als componist. Het grappige van Anderson is dat iedereen zijn muziek mee kan zingen, maar bijna niemand kent zijn naam. We zijn net helemaal doodgegooid met zijn Sleigh Ride, maar iedereen kent ook het Sandpaper Ballet, The Syncopated Clock en The typewiter.

The Waltzing Cat

Anderson schreef The Waltzing Cat in 1950. Ik heb niet kunnen ontdekken waarom of waarvoor of wat zijn inspiratie was. Het kan een kat geweest zijn, maar net zo goed een kind dat viool leerde spelen en wat moeite had met intonatie. Dat fijne ‘Miauw’ die je in het begin hoort zijn de violen: door met je vinger over de hals te glijden maken ze dat geluid. In dit geval moet dat, maar minder begenadigde violisten doen het vooral om naar de juiste noot te zoeken. Na de lieftallige wals, verandert de muziek in muziek die vooral bekend is als begeleiding voor cartoons.

Zelf zei Anderson over The Waltzing Cat: “For the last number on this program you will hear ‘The Waltzing Cat.’ If, as you listen to the music, you imagine something like Puss in Boots at a fancy dress ball, that is just about what the composer had in mind.”

En een speciale cameo in dit artikel voor Tom & Jerry die deze prachtige wals visueel ondersteunen.

Een cattish 2014 voor iedereen!


Dit artikel is 3.042 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Bediende van autistische rode kater die twittert onder de naam @murphushorticus. Mijn baas vindt dat ik eten te laat geef en dat ik te vaak ongewenst intiem ben. Hij vindt aaien oké, maar het liefst op iets meer dan een armlengte afstand.