Nee, je bent niet beland in een slechte fantasy-film! De weerwolfkat en de elfkat bestaan echt. Het zijn nieuwe kattenrassen die nu veel media-aandacht krijgen. Ik stel jullie aan ze voor.

Een mislukte kat?

Als je katten fokt, gaat er wel eens wat mis of in elk geval anders dan je bedoeld had: er ligt ineens een kitten in het nest dat er totaal anders uitziet dan de overige kittens. Een deel van die ‘toevalstreffers’ wordt als basis voor een nieuw ras gebruikt.

Overigens komt dit niet alleen bij raskatten voor, maar ook bij huis-, tuin- en keukenkatten. Zo schijnen er al sinds 1900 regelmatig haarloze katten geboren te worden, lang voordat men de sphynx als ras ging fokken. Ook de Cornish Rex en de Devon Rex (met die krulletjes) zijn voorbeelden van spontane mutaties bij huiskatten, waar men mee is gaan fokken.

Er zijn echter ook fokkers die bewust een nieuw ras creëren: de designerkatten.

De weerwolfkat

De weerwolfkat is zo’n spontane mutatie uit huiskatten waar nu mee gefokt wordt. Ofschoon de katten doen denken aan sphynxen (naaktkatten), zijn ze niet verwant. Lykoi-katten (zoals ze officieel heten, lykoi is grieks voor wolf) hebben op sommige delen van hun lichaam wél een vacht, op andere delen zijn ze kaal. Met name de kale plekken op het snoetje (rond de oren, ogen, neus en bekje) geven deze kat het karakteristieke uiterlijk.
Hier is een filmpje van een lykoi-kitten:

De eerste katten zijn gefokt in Tennessee (VS) en zoals alles wat nieuw en bizar is, krijgen ze heel veel media-aandacht.

elf catDe elfkat

Met de ‘elf cat rond ik onze ‘fantasy-tour’ af’. Dit is een bewuste kruising tussen een American Curl en een Sphynx, een designerkat dus. De fokker heeft dit ras gecreëerd omdat ze een kat wilde die ‘sociaal, aanhankelijk en actief’ is. Al hoef je daar volgens mij niet speciaal een nieuw ras voor te bedenken.
Je moet er in elk geval wél flink voor in de buidel tasten, want een Nederlandse elfkat begint bij 1000 euro.

Call me old fashioned, maar persoonlijk ik vind ‘gewone’ katten met haar (lang of kort) toch echt het allermooist. Wat vind jij?


Dit artikel is 12.418 keer gelezen | Geschreven door