Kattenpootjes lijken zo gewoon, maar schijn bedriegt. Wist je bijvoorbeeld dat katten een unieke ‘vingerafdruk’ hebben? Hier volgen enkele feiten over kattenpoten.

Tenen

De gemiddelde kat heeft vier tenen aan elke poot. Aan de voorpoten zit bovendien nog een zogenaamde ‘wolfsklauw’: een extra teen die de grond niet raakt. Sommige raskatten, zoals bijvoorbeeld Maine Coons, kunnen wel zeven tenen per pootje hebben. Dat wordt polydactylie genoemd.

Zweetvoetjes

De voetzolen van de huiskat zijn onbehaard en vormen het enige lichaamsdeel van de kat dat kan zweten. Door middel van de zweetklieren voeren ze overtollige warmte af. Hele bange katten laten bovendien ook wel eens pootafdrukken achter op de behandeltafel van de dierenarts!

Katten die veel buiten komen hebben soms eelt aan de voetzolen. Toch blijven ze gevoelig genoeg om te ervaren op welke ondergrond de kat staat.

Jagen

De nagels van de kat kunnen ingetrokken worden. Ze worden voornamelijk gebruikt bij het klimmen in bomen en bij het vangen van de prooi. Om die prooi beter te kunnen voelen, hebben katten lange, stijve haren aan de achterkant van hun voorpoten. Ook de haren rond de kussentjes zijn heel gevoelig en helpen bij het jagen.

De kussentjes aan de poten kunnen roze (huidkleuring) of donker zijn. Sommige katten hebben verschillend gekleurde kussentjes aan één poot.

Krabben

Katten krabben niet alleen om hun nagels te onderhouden, maar ook om hun geur af te zetten. Dat doen ze door middel van speciale geurklieren tussen de tenen. Als een kat zich onzeker voelt kan hij aan de meubels gaan krabben. Daarmee zet hij zijn eigen geur in huis af, zodat hij zich weer veilig waant.

Krabben kan ook een vorm van afreageren zijn. Je kunt dat zien als je kat opgewonden is omdat je thuiskomt of nadat hij gespeeld heeft met een andere kat in huis.

iPhone

Voor ons lijken alle pootjes hetzelfde. Echter, elke pootafdruk van een kat is uniek, net als de vingerafdruk van een mens. Je kunt de poot van je kat zelfs gebruiken om je iPhone 5S te ontgrendelen! TechCrunch heeft het getest, zoals blijkt uit onderstaand filmpje:


Dit artikel is 6.848 keer gelezen | Geschreven door