Een kat is geen hond en een kat laat je daarom ook niet uit. Katten vinden dat eng, toch? Er zijn echter katten die daar heel anders over denken!

Een kat aan een touwtje

Lang geleden, toen ik nog in Utrecht studeerde, woonde ik met mijn kat op een klein studentenkamertje. Die had daar weinig bewegingsruimte en dus ging ik met hem wandelen. Hij kreeg een tuigje om en stapte vrolijk de deur uit. Oversteken bij de drukke Jan van Scorelstraat was even eng, maar daarna liep hij op een drafje verder naar het Wilhelminapark.
Dat park vond hij geweldig: eenden en honden die je schrik kon aanjagen, gras om in te rollen, bomen om aan te krabben, een grote vijver om in te zwemmen … Nou ok, dat laatste was niet helemaal gepland, maar schrok hem toch niet af.
Tijdens mijn uitstapjes kwam ik altijd veel verbaasde parkbezoekers tegen en regelmatig hoorde ik achter me in plat Utrechts (en net hard genoeg) ‘oh wat zielig, een kat aan een touwtje’.

Op avontuur

Dat waren duidelijk geen kattenvrouwtjes, want die wisten blijkbaar niet dat een kat niets doet wat hij niet wil. Wat ze ook niet wisten was dat poes elke avond om acht uur bij mijn kamerdeur ging zitten om met verwachtingsvolle blik naar de klink te staren: kon die deur misschien open? Als hij zijn tuigje om kreeg, wist hij niet hoe snel hij naar beneden moest stormen. De dagelijkse uitstapjes waren een groot avontuur voor hem en gaven hem de uitdaging die hij binnenskamers niet kon vinden.

Gevaarlijk?

Ik geef toe, het waren toen andere tijden. Tegenwoordig zijn er meer honden en onvriendelijke wandelaars op straat.
Toch kunnen er nog steeds situaties zijn waarin het geen gek idee is om je kat uit te laten. Woon je klein en heb je een kat die erg veel dadendrang heeft? Rassen als Oosterlingen en Bengalen weten het extra avontuur zeker te waarderen.
Het kan bovendien handig zijn als je kat gewend is aan een tuigje, denk aan een verhuizing waarbij je de kat eerst langzaam aan de tuin wil laten wennen, een kattenshow etc.

Niet vergeten

Mocht je overwegen met je kat te gaan wandelen, denk dan hier aan:

  • ga pas naar buiten als je kat binnenshuis helemaal vertrouwd is met het tuigje
  • begin met kleine stukjes in een rustig gebied, ga niet meteen naar het hondenuitlaatveldje
  • oefen ‘s avonds laat of ‘s morgens heel vroeg als er nog weinig mensen en honden op straat zijn
  • wees alert op onveilige situaties, niet alle honden zijn gecharmeerd van katten
  • wees alert op de lichaamstaal van je kat: het moet voor allebei leuk zijn.

Er zijn ook katten die hun ‘mens’ uitlaten:

 

Heb jij je kat wel eens uitgelaten?


Dit artikel is 13.380 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.