Katten kunnen gebarentaal leren, of ze nu zelf doof zijn of met dove mensen te maken hebben.

Ik kwam een filmpje tegen waaruit blijkt dat katten wel degelijk met dove mensen kunnen communiceren. Ze kunnen zich duidelijk maken met gebaren en gebaren interpreteren. Onderling doen ze dat veel meer dan dat ze geluid gebruiken. Dus zo gek is dat nog niet.

Na wat googlen zag ik hoe gebaren een dove kat meer rust kunnen geven. Je kunt haar leren wat jouw gebaren betekenen. Bijvoorbeeld door met trillingen (licht tikken op de bank of zacht stampen) te laten merken dat je er bent.

Gebarentaal en woorden leren

Mijn Missy en haar broer Mikky (die inmiddels zijn engelvleugeltjes heeft gekregen, R.I.P.) waren ook heel goed in het begrijpen van gebaren en bepaalde woorden. Ze begrepen al snel: “Kom maar”, “Nee”, “Af/Op” en “Uit” (alle drie met gebaar), “Baasje slapen”, “Baasje weg”, “Zit”, “Lig” (met gebaar). Het commando “Eten” hadden we niet nodig, dat begrepen ze zodra je met brokjes kwam. “Snoepje” als roepwoord werkte wel :)

Wat je ze ook aanleert en op welke leeftijd dan ook, het sleutelwoord is consequentie. Daarmee had Missy in 3 dagen de opdracht “Zit” door. Daarnaast begrijpt ze ook zonder woorden wanneer ik haar nageltjes wil knippen (ze ziet het schaartje).

 

Neem eens een slokje

Ik heb zelfs laatst haar geleerd om water van de lepel te drinken. Ik moest extra water geven i.v.m. medicijnen. Dus ik neem haar in de houdgreep en probeer met zo’n plastic spuitje water in haar bekje te spuiten, telkens een beetje. Waterballet, gebrom en dametje over de rooie. Daarna was ik het spuitje kwijt, en heb ik het noodgedwongen geprobeerd met een plastic lepel. Houdgreep, lepeltje voor lepeltje, gebrom, over de rooie. Pfffttt …  Tot ik merkte dat ze de houdgreep telkens ontdook. Ik heb toen een heel verhaal tegen haar afgestoken dat het voor haar bestwil is (ja, ja, niet dat ze dat snapte) en ik hou de lepel voor haar neus. Begint ze uit zichzelf op te likken! Nu laat ik haar een ondiep glazen bakje zien, of ik doe water op de lepel, en zeg “Water”. Vervolgens neemt het nuffige dametje álle tijd om het water zelf op te likken …  . Katten … Zucht …

Heb jij met jouw kat(ten) een eigen gebarentaal? Heb je speciale gebaren aan je kat geleerd die je zou willen delen? Laat het weten in de reacties!


Dit artikel is 4.640 keer gelezen | Geschreven door