Kattenkruid. Je kat snuift, zijn pupillen worden groot en even later is je kat compleet van de wereld. Wat is het geheim achter deze kattendoping? En kun je dit ook zelf kweken?

Onkruid of kattenlokker?

Nepeta Cataria, beter bekend als kattenkruid of catnip, is een plantje afkomstig uit de muntfamilie. Deze plant groeit en bloeit er gemakkelijk op los. Sommige mensen denken zelfs dat dit snelgroeiende kruid tot de onkruidsoorten behoort! Maar niets is minder waar. Ongeveer tachtig procent van alle katten worden wild van nepetalacton. Laat dit goedje nu net in kattenkruid zitten! En nee, het is absoluut niet verslavend.

Valeriaan is er ook zo eentje. De wortels van deze kamperfoelieverwant zijn voor katten onweerstaanbaar. Onze mensenneus beleeft de indringende geur van de wortel jammer genoeg heel anders. Denk vieze sportsokken gecombineerd met oude Franse stinkkaas en je komt aardig in de richting. Ongelooflijk dat onze voorouders in de 16e eeuw deze geur als parfum gebruikten.

Niet alleen voor de poes

Niet alleen katten, ook wij mensen worden aangetrokken door de blaadjes van kattenkruid en valeriaan. Zo zetten wij bijvoorbeeld thee van nepeta, om onze eetlust op te wekken. En ben je nerveus? Strooi dan gerust een handje valeriaan door je thee. Valeriaan doet wonderen voor ons zenuwstelsel en bevordert een goede nachtrust.

Ook wilde katten genieten van kattenkruid. Bij Big Cat Rescue in Florida, een opvangcentrum voor wilde katachtigen, hebben ze gefilmd hoe tijgers, cheeta’s, lynxen en leeuwen reageren op kattenkruid. Het waanzinnige resultaat zie je in dit filmpje.

Kruidenkunstjes

Alles leuk en aardig, maar wat heb je aan een kat die als een malle ligt te rollen, snuiven en kwijlen? Nou, stel jouw kat gebruikt jouw bankstel als doelwit voor zijn dagelijkse manicure. Dan ben je maar wat opgelucht, wanneer hij begrijpt dat je daar nu juist die krabpaal voor hebt aangeschaft!  Wrijf de krabpaal in met kattenkruid en beplak je bankstel met dubbelzijdig tape. Lok vervolgens je kat spelend naar zijn krabpaal. Zo maak je het krabben op de juiste plek extra aantrekkelijk. Heb jij je kat mooi een nieuw kunstje geleerd!

Heeft je kat wel een beloning verdiend? Dan zet je toch een zelfgemaakt kopje kattenthee? De kattenthee maak je door een eetlepel kattenkruid tien minuutjes te laten trekken in 125 ml kokend heet water. Daarna zeven, goed laten afkoelen en vermengen met 125 ml kattenmelk. Het teveel kun je eventueel invriezen in een ijsblokjeshouder voor een andere keer.

Katten Coffeeshop

Je kunt kattenkruid en valeriaan prima zelf in je tuin kweken. Rechtstreeks in de grond, of in een potje. Hou er dan wel rekening mee dat ook je buurkatten in de verleiding komen jouw zojuist aangelegde perkje om te wroeten. De planten worden wel een meter hoog. Leuke bijkomstigheid zijn de vrolijke paarse en witte bloemetjes.

Beschik je niet over groene vingers? In dierenwinkels en webwinkels zijn heel veel verschillende soorten catnip te koop. Vaak geldt de regel: hoe duurder het kruid, hoe beter de kwaliteit. Zelf zweer ik bij de catnip van Yeowww. Dit Amerikaanse bedrijf werkt enkel met biologisch gekweekt kattenkruid. Veilig voor de natuur, maar ook voor je kat! Al hun kattenspeeltjes zijn voor 100% gevuld met kruiden, zonder steeltjes en zonder andere vulmiddellen. Wil je meer lezen over wat Yeowww doet? Kijk dan hier. Ook gewoon in ons kikkerlandje verkrijgbaar.


Dit artikel is 8.327 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl