Het is lente, dus haal je trainingspak maar van zolder ladies, tijd voor actie! Onze hometrainers draaien overuren voor dat perfecte bikinilijf. Maar wat doen onze katten eigenlijk om er goed uit te zien?

Katten outfit

Ook onze katten bereiden zich elk jaar weer voor op de zomer en winter met een nieuwe outfit. Wanneer de terrassen weer volstromen, verliezen de katten geleidelijk aan hun wintervacht. Deze zogeheten lenteruitijd vindt plaats tussen april en juni.  In de herfst verharen ze overigens ook, tussen oktober en december.

Katten die niet buiten komen hebben mazzel. Bij de binnenblijvers merk je namelijk vrijwel niets van een ruiperiode. Heb je een buitenkat en zit je niet te wachten op een outfit vol pluizige accessoires van kattenhaar? Dan is kammen en veel stofzuigen helaas de enige oplossing.

Van Dikkiedik naar bikinikat

Sommige katten worden ’s winters een beetje dikker, om er meestal vanzelf weer slank bij te lopen tijdens de zomer. Dat is logisch, want ’s winters liggen onze huistijgers veel meer tegen de warme radiator aangeplakt. Ze bewegen dan simpelweg minder. Heb jij een lui exemplaar dat niet van bewegen houdt en dus te dik blijft? Dan hoort jouw kat bij die 60% van de huisdieren met last van overgewicht.

Een luie kat moet op dieet. En omdat hij niet zelfstandig zijn voer kan uitzoeken in de supermarkt, zul jij je lieveling een handje moeten helpen. Jouw kat kan er niet eigenhandig voor kiezen vandaag eens een smoothie te pakken in plaats van die lekkere, maar oh zo vette pizza calzone. Dus zul je zelf jouw kat calorie-armer of minder voer moeten voorzetten.

Te dik of te dun?

Zelf vind ik het best lastig in te schatten of mijn kat nu wel of niet goed op zijn gewenste gewicht zit. Om goed te kunnen zien wat nu het juiste gewicht is, zijn er cat body conditioning score charts op internet te vinden. Hiermee kun je in een oogopslag zien of jouw kat richting ideaalbeeld gaat.

Voorbeeld te dun:

thin

Ideaal:

ideal

Of te dik:

overweight

Het Australische DEPI is mijn favoriet en gebruikt heel duidelijke afbeeldingen en omschrijvingen van wat nu eigenlijk te dun, te dik en perfect is.

Weightwatchers voor je kat

Wat voer betreft, hoef je echt geen calorieënteller te worden. Bij de meeste dierenartsen kun je niet alleen speciaal dieetvoer aanschaffen maar ook meedoen aan een begeleid afvalprogramma. Inclusief kosteloze weegmomenten en afvalboekje voor je kat. Dat is wel zo gemakkelijk.

Dat afvallen geen overbodige luxe is, blijkt uit het feit dat te dikke katten een veel kortere levensverwachting hebben dan hun slankere soortgenoten. De dikkerds hebben bijvoorbeeld een grotere kans op suikerziekte, gewrichtsproblemen en hart- en vaatziekten. Met zoveel ellendige gevolgen door overgewicht is de keuze voor diëten toch snel gemaakt?


Dit artikel is 3.944 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl