Alle katten geven kopjes, zowel grote katachtigen als huiskatten. Wist je dat er meerdere vormen van kopjes geven bestaan? En dan hebben we het niet over het verschil tussen een aarzelende kopje versus een keiharde kopstoot!

Praten met geuren

Ooit was de kat een solitair dier, die zijn eigen eenzame weg ging. Communiceren met andere katten is dan niet zo nodig, al zijn er wel momenten in een kattenleven dat je toch iets wilt vertellen aan de wereld. Denk dan aan een krolse vrouwtjespoes, wanhopig op zoek naar een leuke en gewillige kater. Of een kat die toch wel een erg fijn plekje gevonden heeft en daar een eigendomsclaim aan wil hangen.

Miauwen heeft dan weinig zin, maar geur achterlaten des te meer. Die blijft namelijk wel een paar dagen hangen, ook al ben je zelf weer elders. Katten herkennen elkaar aan hun geur. Ook kunnen ze op basis van geur vaststellen of de andere kat krols is, of ziek.

Geurklieren

Geuren vormen daarom het belangrijkste communicatiemiddel voor katten. Katten hebben op meerdere plaatsen geurklieren, onder andere bij de wangen, tussen de tenen, bij de aanzet van de staart etc. Door ergens langs te wrijven, zetten ze hun geur af. Je hebt vast wel eens gezien dat er een zwart, vettig laagje achterblijft op deuren of kozijnen, daar waar de kat steeds langsloopt.

Kopjes geven

Als katten kopjes geven, kunnen ze dat heel nadrukkelijk doen: heel zorgvuldig met de wangen (en lippen) ergens langs wrijven. Dat doen ze vaak aan punten die uitsteken, zoals takjes of hoeken van de tafel of bank. Ze markeren op deze manier plekken die voor hen belangrijk zijn en omringen zich met hun eigen geur, waardoor ze zich veilig voelen.

Eigendom?

Katten wrijven ook graag langs de benen van de eigenaar, of langs dierlijke huisgenoten als die weer binnenkomen. Aanhangers van de complottheorie verklaren dit als gedrag waarbij de kat jou tot ‘eigendom’ maakt. Wetenschappers denken echter dat de katten op die manier een groepsgeur creëren, zodat ze elkaar makkelijker kunnen herkennen.

Kopstootjes

En dan heb je ook nog de ‘kopstoot’. De kat wrijft niet echt langs je met haar wangen, maar duwt de bovenkant van haar kop (al dan niet zachtzinnig) tegen je aan. Ook dat is kopjes geven, al heeft dit een sociale functie. Het kan ook aandacht vragen zijn.

Geeft jouw kat kopjes?


Dit artikel is 13.141 keer gelezen | Geschreven door