Je ziet het steeds vaker. Cafés speciaal voor kattenknuffelaars. Ontmoetingsplek voor kattenfans en koffiefanaten. Maar is dit ook handig voor de bewoners van het café?

Kroegtaal voor beginners

Het eerste kattencafé werd 16 jaar geleden opgericht in Taiwan. Japanse toeristen reageerden laaiend enthousiast en namen het concept mee terug naar hun eigen land. Zo werd het zogenaamde Neko café al snel een rage in Azië. Ook de rest van de wereld bleef niet achter. Van Dubai tot Amerika, overal kom je ze tegen. Deze broedplaatsen voor vrijkousen en knuffelkonten rijzen als paddenstoelen de grond uit. En zoek je het liever dichter bij huis? In vrijwel al onze buurlanden bevindt zich wel een kattencafé.

Gebruiksaanwijzing voor kroegtijgers

Wat je precies kunt doen in de kattenkroeg, verschilt per land en locatie. In Engeland of Duitsland breng je een bezoek voor een kopje thee met scones of strudel. Heb je meer behoefte aan een stevige borrel? Dan reis je verder naar China, waar ze tot diep in de nacht kittige wodka limes serveren. In Dubai kun je terecht voor ware kattentherapiesessies voor kinderen met Autisme of ADD en wil je meer leren over katten? Ga dan naar New York. Hier krijg je ter plaatse les van de gedragstherapeut, voedingsdeskundige of dierenarts. Het ene café vraagt een entreeprijs, de andere biedt gratis entree. Sommige cafés bieden ook katten te koop aan of werken enkel met raskatten.

Kattenparadijs of nachtmerrie?

Stel, je mag als kat kiezen. De hele dag opgesloten zitten in een kleine kooi in het asiel of rondhuppelen in een grote woonkamer. De meeste katten kiezen denk ik voor het laatste. Zo’n grote woonkamer is precies wat ze bij kattencafés nabootsen. Maar dan wel een woonkamer bommetje vol heel veel verschillende mensen. Vaak van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Katten communiceren o.a. met elkaar door hun geur af te geven. Met deze aanwas van steeds nieuw publiek, blijven ze hier razend druk mee. Al die aandacht is leuk, maar wat als er geen enkel stil plekje meer is om je terug te trekken als kat?

Adoptieprogramma nieuwe stijl?

Sommige kattencafés zijn speciaal opgericht in samenwerking met een lokaal asiel. Hier kunnen de gasten terecht om hun nieuwe kattenvriend uit te kiezen in een huiselijke omgeving. Eigenlijk een asiel nieuwe stijl. Groot voordeel hiervan is dat je de katten kunt bezoeken in een minder onnatuurlijke omgeving dan in een kooi. Andere cafés kiezen juist een selecte groep katten uit die permanent in het café verblijven. Katten die anders in het asiel waren gebleven. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit wat ik nu vind van het kattencafé, jullie wel? Tot die tijd drink ik mijn catuccino gewoon bij de bageltent om de hoek. Zonder katten, dat dan weer wel.


Dit artikel is 5.099 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl