Ook een kat kan trucjes leren, net als een hond of andere dieren. Een kat kun je van alles aanleren, van high five geven tot een circuitje. Belangrijk is dat je eerst uitzoekt voor welke beloning je kat te porren is.

Niet leuk?

Veel mensen denken dat katten het niet leuk vinden om trucjes te leren of dat leren gepaard gaat met dieronvriendelijke methodes. Dat laatste is natuurlijk absoluut niet de bedoeling, maar zal ook erg lastig worden bij katten. Hoe je het ook wendt of keert: een kat is een eigenzinnig dier dat alleen dingen doet die het zelf leuk of nuttig vindt. Wordt een kat bang van je als je hem probeert iets te leren, dan is het al snel afgelopen.

Dit filmpje bewijst dat katten heel veel lol kunnen hebben tijdens een training:

 

Waarom zou je je kat trucjes leren?

Goede vraag, zeker als je geen ambitie hebt om met je kat te gaan optreden. Het antwoord is eenvoudig: katten vinden het een uitdaging en het kan een geweldig leuke manier zijn om je (binnen)kat bezig te houden. Met name katten die graag wat te doen willen hebben, kunnen genieten van een echt trainingsprogramma. Denk daarbij aan oosterlingen, Bengalen en sphynxen.

Hoe werkt het?

In essentie is het aanleren van een trucje niets anders dan een bepaald gedrag van je kat belonen. Dat doen we eigenlijk al onbewust of onbedoeld: zit je kat indringend naar de buitendeur te kijken, dan staan we uiteraard op om die deur open te doen. Je kunt je in dit geval overigens afvragen wie nu wie getraind heeft!

De kat wordt beloond (ze mag naar buiten) als ze een bepaald gedrag vertoont (naar de deurklink staren). Dat is voldoende om het gedrag steeds weer uit te voeren. Dit is tevens een mooi voorbeeld van gedrag dat je onbedoeld aangeleerd hebt. Maar je kunt natuurlijk ook bewust iets gaan aanleren.

Clickertraining

Een simpele manier is om je kat iets te laten doen en haar daarvoor belonen: je roept haar, ze komt en krijgt eten (of een snoepje). Je klopt met je hand op de bank, poes springt erop en ze krijgt een knuffel. Leergierige katten kun je zo al het nodige aanleren.

Wil je er echt werk van maken, dan is clickertraining een goed plan. Je gebruikt de clicker als een soort ‘bruggetje’: eerst leer je de kat dat op elke klik een beloning volgt. Als ze dat begrijpt, kun je haar allerlei gedragingen aanleren, waarbij je haar beloont met de clicker. Het voordeel is namelijk dat je precies dat gedrag kunt belonen wat je wilt en dat je niet eerst een snoepje uit je broekzak hoeft te vissen. Met de clicker kun je katten ook een reeks opdrachten laten uitvoeren, die je stuk voor stuk kunt aanleren. Zo kun je katten bijvoorbeeld een circuit aanleren, zoals de kat in het filmpje hierboven.

Clickertraining kun je op veel manieren inzetten, bijvoorbeeld ook om katten aan nieuwe dingen te laten wennen, zoals een reismand.

Kan iedere kat trucjes leren?

Het lastige bij katten is het zoeken naar een goede beloning. Als je kat gek is op snoepjes of brokjes, ben je al een heel eind. Helaas zijn sommige katten totaal niet te motiveren voor eten en dan wordt het trainen een stuk moeilijker.

Heeft jouw kat een bijzonder trucje geleerd of doe jij aan clickertraining met je kat? Laat zien!


Dit artikel is 24.387 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.