Hoezo een kat mist je niet als je weg bent? Een onderzoek zegt van niet maar deze video bewijst anders!

Ze zeggen dat een kat minder om een mens geeft omdat ze het niet merken als je weg bent en het ze niet zou interesseren dat je weer terug komt. Dit is één van de uitkomsten van een experiment waarbij een kind, daarna een hond en tot slot een kat drie stadia doorlopen. De 3 fases zijn:

  • Het kind (of hond of kat) in de kamer met moeder (of baasje), speelt met dingen.
  • Er komt een onbekende binnen, het kind gaat naar de moeder terug. Uiteindelijk is er gewenning zodat de onbekende met het kind (of hond of kat) kan spelen.
  • Zodra ze afgeleid zijn, gaat de moeder/het baasje de kamer uit. Het schijnt dat hier de kat ander gedrag vertoont, het speelt verder. Kind en hond reageren zoekend.
  • Moeder / baasje komt terug. Het kind weet niet hoe snel het naar de moeder moet en kruipt zowat in haar, de hond is vreselijk enthousiast. De kat schijnt hooguit op te kijken. Deze laatste fase is voor de onderzoekers het meest tekenend voor de houding richting de persoon die terugkomt.

In de documentaire van BBC Horizon “Little Cat Diaries” (2013) wordt dit onderzoek aangehaald (begint op 22m05s):

Conclusie is dan dat katten minder gehecht zijn aan hun mensen. Dat geldt voor een buitenkat misschien wel ja.

Nu heb ik daar met mijn “binnen” kat hele andere ervaringen mee. Als ik thuis kom vanuit mijn werk, miauwt Missy de boel bij elkaar om mijn aandacht te krijgen. Het liefst wil ze dat ik naast haar ga zitten en haar uitgebreid aai. Ook als ik bij mijn ouders logeer. Als ik in een andere kamer zit, mauwt ze net zo lang tot ik roep. Ze komt dan al mauhauhauhauwend naar me toe rennen. En ga ik werken, en dan gaat ze me zoeken. Mijn moeder moet dan zo ongeveer laten zien dat ik er niet ben. Heel vaak als ik een langere tijd (hele dag of langer) weg ben geweest, dan weet ze niet hoe ze me moet laten weten dat ze blij is me te zien. Wat volgens mij het punt is wat niet in het onderzoek is meegenomen, is dat Missy een binnenkat is. Ik vraag me daarom af, of de kat uit het onderzoek een buitenkat is. Ik merk in mijn omgeving dat dit zeker een groot verschil maakt in de aanhankelijkheid van de kat. (Merk jij dat verschil ook? Vertel het ons in de reacties!)

Natuurlijk is Missy niet de enige. De kat in het volgende filmpje is (ondanks genoeg eten en aandacht van anderen) ook erg blij!

 

Maakt het jouw kat niet uit of je thuiskomt? Of rent hij/zij juist op je af, al mauwend of niet? Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties!

 


Dit artikel is 8.163 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Dol op katten, Internet & iDevices, lees graag, luister/maak muziek en ben creatief bezig.