Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth,

Mijn vraag komt redelijk overheen met eerder behandelde verhaal. Dit weekend is het 3 weken geleden dat wij 1 van onze katten hebben moeten laten inslapen op een voor ons veels te jonge leeftijd van 7 jaar. De poes die overgebleven is is een bengaal en die we hebben in moesten laten slapen een lekkere rode jeweetwelkater. Ze zijn samen opgegroeid en toch wel heel close op hun manier.

Nu heeft onze bengaal de eerste paar dagen vreselijk lopen zoeken wat hartverscheurend was om aan te zien. Nu 3 weken later is ze nog steeds aan het zoeken en loopt ze soms vreselijk te miauwen, het zoeken is al wel wat minder geworden, nog wel met vlagen. Ook is ze heel sloom geworden, terwijl ze normaal een redelijke stuiterbal kon zijn. We hebben besloten om geen nieuwe kat erbij te doen omdat voor haar te stress gevoelig is en wij hier ook totaal niet aan toe zijn. 

We maken ons vooral zorgen over het miauwen, hoort dit bij de rouwverwerking of zal er wat anders aan de hand zijn. Als we haar roepen komt ze wel gelijk naar ons toe. Spelen wil ze niet echt.

Met vriendelijke groet,

Joyce

Het antwoord

Beste Joyce,

wat verdrietig dat jullie je kat hebben moeten laten inslapen.
Het gedrag van je Bengaal lijkt wel degelijk op rouwgedrag. Het zoeken en het miauwen wijzen daarop. Anderzijds zit daar ook een stukje aangeleerd gedrag bij: als ze miauwt, zullen jullie daar meteen op reageren. Voor haar dus een goede manier om aandacht bij jullie te vragen, zodat ze weer even wat afleiding heeft.

Jullie geven haar waarschijnlijk al extra aandacht, dat is heel goed. Maar overdrijf hier niet in: katten voelen haarfijn aan dat dingen anders zijn in huis en ook extra aandacht kan argwaan wekken bij de kat. Probeer vaste routines met haar op te bouwen in de vorm van meerdere vaste spel- en knuffelmomenten op een dag. Katten zijn dol op routines en ontlenen daar veel rust en zekerheid aan. Ook al lijkt ze nu niet te willen spelen, blijf proberen totdat het kwartje valt.

Ik maak me zorgen over het feit dat ze sloom geworden is. Dat wijst erop dat de kat niet goed in haar vel zit. Je wilt voorkomen dat ze gaat wegkwijnen. Ik wil jullie adviseren om toch een nieuwe kat te overwegen, hoe moeilijk dat voor jullie misschien is. Ik ben meestal zeer terughoudend met dit advies, maar in dit geval lijkt het me de aangewezen oplossing voor jullie kat. Het zal misschien wat stress opleveren, maar als je zorgt voor een zorgvuldige introductie moet dat meevallen.

Neem gerust contact op als je nog meer vragen hebt.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in. 

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.091 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.