Sommige katten zien er zo uit: rood, groot en gevaarlijk. De gereedschappen waarmee je zo’n kat trimt, zijn: rust en geduld.

 

‘Ik heb ze al voor je klaargelegd’, zegt mevrouw als ik binnenkom. Op tafel ligt een paar grote werkhandschoenen waarmee je in de bouw werkt of zware klussen doet in de DSC03315tuin. Ik kijk haar verbaasd aan. „Ik kom toch een kat trimmen?” Ze knikt. ‘Ja, maar als wij Waylo moeten kammen, laat hij dat echt niet toe, hoor. Mijn vriend en ik moeten hem samen goed vasthouden, anders lukt het niet. En kattennagels zijn scherp! Vandaar die handschoenen. Het is een strijd elke keer, en dat willen we niet meer. Daarom gaan we eens kijken hoe een kattenkapper dat doet. We zijn erg benieuwd!’

Lief en gemoedelijk

Waylo, een Maine Coon van drie jaar, heeft ondertussen de koffer en de tafel besnuffeld en heeft mij met gespin en kopjes welkom geheten. Wat een lieve gemoedelijke kater! Als ik hem aai om te voelen of hij veel klitten heeft en zo ja, waar die zitten, vindt hij dat prima. Hij blijft zelfs rustig zitten als ik zijn ene poot vastpak om zijn nagels te knippen. Zijn andere poot is ook zo gedaan. Dan ga ik met een grove hark door zijn vacht. Omdat ik achter hem sta, zie ik aan zijn oren dat hij het niet helemaal vertrouwt. Af en toe kijkt hij zelfs even achterom. Door hem tegelijk te aaien en te kammen en door rustig tegen hem te praten, win ik langzaam zijn vertrouwen. Eigenlijk hoef ik alleen maar mijn ene hand op zijn nek te laten rusten.

Verbaasd

Mevrouw en haar vriend kijken van een afstandje toe. „Dat hij zo blijft liggen, hè? Onvoorstelbaar”, zegt hij. ‘Als wij hem gaan kammen, zijn we al zenuwachtig omdat we weten dat het een hele klus zal worden’, geeft zij als toelichting. Dan gaat de keukendeur open. Buurman en buurvrouw komen even om het hoekje kijken. Ze zijn ook nieuwsgierig hoe het kammen gaat. En ook zij zijn verbaasd als ze Waylo zo rustig zien zitten. De verhalen van de handschoenen hebben ze natuurlijk al vaker gehoord. En het protesterende gemiauw van Waylo ongetwijfeld!

Rust en geduld

Een kat laat zich niet dwingen. Hoe steviger je hem vasthoudt, hoe meer hij tegenstribbelt, desnoods met nagels en tanden. Met rust en geduld bereik je meer dan met dwang. Zorg dat je niet gespannen bent, want een kat voelt zo’n stemming aan en reageert daarop. Praat tegen de kat, dan blijf je zelf ook rustig. En die werkhandschoenen? Die voelen ruw en hard aan en ruiken misschien ook niet zo lekker. Bovendien voel je door de dikke stof de eventuele spanning in het lichaam van de kat niet. De vriend mag die werkhandschoenen weer mee naar huis nemen. Die zijn om stenen vast te pakken, maar geen kat. En zeker niet zo’n lieverd als Waylo!


Dit artikel is 5.583 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.