Je bent lekker aan het knuffelen met je kat en plots komt de andere kat er ongevraagd bij zitten. Herkenbaar? Is hier sprake van jaloezie of is er iets anders aan de hand?

Reptielenbrein

Jaloezie is een emotie. Hoewel er nog wetenschappers zijn die zich afvragen of dieren emoties kunnen hebben, zijn de meesten er (gelukkig) van overtuigd dat het daadwerkelijk zo is. Angst, lust, agressie en plezier worden door vrijwel alle dieren ervaren. Deze emoties zijn namelijk essentieel voor het overleven van een dier en van de soort. Ze zetelen in het oudste deel van je hersenen, ook wel het ‘reptielenbrein’ genoemd.

Schuldgevoel

Daarnaast zijn er nog andere emoties, ook wel ‘secundaire’ emoties genoemd. Daar vallen bijvoorbeeld schuldgevoel en jaloezie onder. Of dieren die gevoelens hebben, is een grote vraag.
Onder hondeneigenaren is een prachtig onderzoek uitgevoerd naar schuldgevoel bij de hond.  Eigenaren lieten hun hond voor een ‘test’ achter bij de onderzoekers. De ene groep eigenaren werd verteld dat hun hond tijdens een korte afwezigheid van de onderzoeker een koekje  gesnoept had, de andere groep kreeg te horen dat de hond zich netjes gedragen had en het koekje had laten liggen. In beide gevallen was er helemaal geen koekje in het spel. Toch was de groep eigenaren die dacht dat hun hond gesnoept gehad ervan overtuigd dat het dier zich ‘schuldig’ gedroeg.  Wat blijkt: de honden reageren op de lichaamstaal van de eigenaar, die meent dat de hond ‘schuldig’ is!

Rechtvaardig

Secundaire emoties als jaloezie kunnen alleen ontstaan als een dier een beeld heeft van zichzelf en dat kan vergelijken met wat een ander heeft. Er zijn aanwijzingen dat bijvoorbeeld mensapen iets als rechtvaardigheid kennen en daarmee ook jaloezie voelen als ze iets niet krijgen waarvan ze vinden dat ze er recht op hebben.
Katten hebben geen zelfbeeld, net zo min als de meeste dieren. Een kat doet wat zij zelf nodig vindt om te overleven en trekt zich daarbij weinig tot niets aan van andere dieren of mensen in haar omgeving.

Is je kat jaloers?

Het is een typisch menselijk verschijnsel om gedragingen van anderen negatief te interpreteren. Dat strekt zich ook uit tot dieren en misverstanden liggen dan op de loer. Wij zien bepaald gedrag daarom al snel als negatief. Stel: je bent lekker aan het knuffelen met een van je katten en de andere kat komt erbij zitten. Die tweede kat is echt niet jaloers, maar heeft een belangrijke les geleerd. Want als zij erbij komt zitten, volgt er namelijk ook aandacht voor haar.

Ander voorbeeld: katten zijn niet gewend om te delen. Misschien jouw eigen kat wel, maar de kat als diersoort niet. Heb je als kat zin in een snoepje en worden er toevallig snoepjes uitgedeeld? Dan ga je er toch een halen, want dat je personeel dat misschien anders had gepland, daar trek je je niets van aan!
En ja, sommige katten zijn assertiever dan andere katten. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat je kat de snoepjes voor de neus van een andere kat wegpikt. Dat is echter nog steeds geen teken van jaloezie, het is een kwestie van gewoon doen waar je zin in hebt. En daar zijn katten meesters in ….

Denk je dat jouw kat jaloers is? Deel het op het forum of in een reactie!


Dit artikel is 3.800 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.