Dierenzaken barsten uit hun voegen van allerhande kattenspeeltjes. Met dierenprintjes, lichteffecten en geluid, je kan het zo gek niet bedenken of het is te koop. Maar wat vinden onze katten hier nu van?

Circus Houdini in huis

Het ziet er natuurlijk komisch uit. Je kat, rennend achter een opwindmuis of nepinsect. Sommige katten maken er een ware circusact van. Vliegend door de lucht, soepele slidings of een snelle koprol. Je kat draait er zijn poot niet voor om. Vermakelijk om naar te kijken en goed voor de lichaamsbeweging van je kat. Ben je op zoek naar goed speelgoed? Probeer dan eens de hengeltjes van Flying Frenzy en Da Bird. Het is even een investering, maar deze hengels zijn echt stevig en gaan  hartstikke lang mee. Een goedkoper en leuk alternatief is bijvoorbeeld de Catdancer.

Spelletjes of noodzakelijk kwaad?

Katten beginnen al op jonge leeftijd met elkaar te spelen in het nest. Spelenderwijze leren ze zo hoe hard ze mogen bijten en hoe ze een prooi moeten vangen. Wat wij als spelletje zien, is voor je kat dus eigenlijk zijn dagelijkse portie jachtplezier. Ook al hoeven onze katten geen enkele moeite te doen om aan eten te komen, toch moet er gejaagd worden. Dat zit nu eenmaal in de genen. Een kat is en blijft altijd een roofdier, ongeacht de kilo’s blikvoer die wij ze voorschotelen.

Binnenkatten jagen ook

Hou jij je kat liever binnenshuis en van de straat? Dan zul je extra je best moeten doen om je roofdier tevreden te houden. Je kat kan zijn prikkels namelijk niet van buiten halen. Door dagelijks te spelen zorg jij voor voldoende  afleiding en een blije kat. Handigst is vaste speelkwartiertjes in te lassen, zodat je kat leert op welke momenten van de dag er “gejaagd” mag worden. Speeltjes die heel erg op een prooi lijken zijn helemaal da bomb. Eigenlijk alles wat ritselt, klein van formaat is en je langzaam van de kat vandaan trekt, zodat het lijkt alsof de prooi wegloopt, is te gek. Zelfs een simpel lintje inpakpapier kan er al voor zorgen dat je kat de achtervolging inzet.

Sudoku’s voor je kat

Puzzels voor katten bestaan echt! De Zweedse Nina Ottosson  heeft zelfs haar beroep gemaakt van het ontwerpen van voerpuzzels voor honden en katten. Voor een roofdier is het natuurlijk veel leuker moeite te moeten doen voor zijn eten. Met voerpuzzels daag je de kat uit zijn best te doen om zijn kostje bij elkaar te scharrelen. Knutsel je liever zelf iets in elkaar? Kijk dan eens op deze site voor leuke doe-het-zelf ideeën.

Ik zeg, allemaal aan de spelletjes met je kat! En laat even weten welke speeltjes of puzzels favoriet zijn!

 


Dit artikel is 5.830 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl