Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth, wij hebben sinds 3 jaar 2 poezen. De ene is een echte slaapkat en gaat zijn eigen gangetje. De ander is een echte knuffel en een grote kletskous. Haar hebben we met een half jaar uit het asiel gehaald waar ze erg knuffelig was. Een aantal maanden na aanschaf bleek ze de kattenziekte te hebben en moesten we bijna wekelijks naar de dierenarts voor onderzoeken, medicatie ed. Gelukkig is ze weer helemaal gezond. Maar deze bezoeken hebben helaas hun sporen nagelaten. Ze is een kat die ontzettend speels en actief is. Rent en kletst de hele dag en is gek op knuffelen. Gaat op haar rug liggen en de hele dag moeten we over dat buikje kriebelen. Totdat we haar per ongeluk verkeerd aaien of 2 handen gebruiken. Dan schrikt ze en is ze weg. Als je haar oppakt verstijft ze over haar hele lijf. Alle spieren voel je aanspannen tot blazen aan toe. Ook in huis met geluiden reageert ze altijd zeer gespannen. Ze is een huiskat en ze durft sinds een aantal maanden aan een tuigje de tuin in. De eerste 2 jaar durfde ze de drempel naar de tuin niet eens over. Al diverse rustgevende dingen geprobeerd maar geen effect. Ik kan er mee leven maar zou voor haar graag zien dat ze wat meer relaxt is. Heb jij toevallig nog extra tips? Met vriendelijke groet, Renate Goudbeek en een poot van bibi

Het antwoord

Hallo Renate,

fijn dat je iets aan de angst van Bibi wilt doen. Meestal wordt de impact van angst op het welzijn van een kat behoorlijk onderschat!
Het voert te ver om hier een uitgebreid stappenplan te gaan geven, maar hopelijk heb je iets aan de volgende tips.

Je zegt dat ze erg schrikt als je twee handen gebruikt. Dat is logisch. Daar heeft ze natuurlijk een hele nare ervaring mee, net als met oppakken.

Ga haar vanaf nu heel bewust aaien en zorg dat je niet meer per ongeluk ‘verkeerd’ aait of beide handen gebruikt. Ook oppakken moet je voorlopig beslist niet meer doen.

Vervolgens ga je haar langzaam weer laten wennen aan aanrakingen die eng zijn. Je kunt hier meer lezen over dat principe. Als ze bijvoorbeeld lekker relaxt ligt en je aait haar met één hand, raak je haar heel kort even aan met de andere hand en trekt hem weer rustig terug. Zo kun je het stapje voor stapje opbouwen, totdat je uiteindelijk beide handen kunt gebruiken.

Pas als dat goed lukt, ga je haar volgens hetzelfde principe laten wennen aan optillen: eerst met twee handen vastpakken, dan heel kort even de pootjes van de vloer en weer terugzetten etc.
Het zal alles bij elkaar misschien wel een paar maanden duren, maar op deze manier gaat het zeker lukken.

Mocht je meer hulp nodig hebben, neem dan vooral contact op.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 1.748 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.