[Vraag aan de gedragsdeskundige] Mijn kat blijft een bangerik

Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

liesbethMijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag: mijn kat blijft een bangerik

Beste Liesbeth,
Ik leef samen met 6 katten die het overigens perfect met elkaar kunnen vinden. Ik bedoel hiermee dat er geen vechtpartijen zijn en ieder gewoon zijn eigen gangetje gaat. Er zijn ondertussen wel clubjes gevormd van 2- 3 katten die samen spelen en/of slapen.

Allen hebben elk hun eigen krabpaal, slaapmandje, eet/drinkbakje, speelgoed bij de vleet, niveaus, en er zijn 3 super-sized kattenbakken.

Naar mij en bezoekers toe zijn 5 van de 6 katten sociaal, maar de jongste adoptiekat Fluffy (een langharige Europees van 2 jaar) is als kitten opgejaagd en gevangen door fabrieksarbeiders en binnengebracht in de opvang waar ik vrijwilliger ben. De eerste 6 maanden in de opvang moest ze gesocialiseerd worden en dat lukte (kammen, medicatie, knuffelen), maar sinds ze hier bij mij thuis zit blijft ze bang voor toenaderingen. Het is een loft met 3 niveaus en het is relatief stil overdag. Aangezien het een langharige kat is, moet ze zich regelmatig laten kammen en dat lukt dus niet zonder de nodige bijt en krabwonden. Soms is scheren bij de DA een lapmiddel om eens 8 weken gerust te zijn. Ik heb al gewerkt met felliway, Zylkene, calm van Royal Canin, Bachbloesem, en sinds kort Pet remedy. Ik moedig haar aan om te spelen, praat tegen haar. Ze knippert met de ogen en ligt rustig, maar wanneer er een hand of plotselinge beweging is sprint ze weg. Een bangerik met een trauma? Ze moet geen knuffelkatje worden, maar eens kunnen aaien of kammen zou een wereld van verschil maken.

Met vriendelijke groeten

Het antwoord

Wat fijn dat je een bange kat een warm thuis gegeven hebt!  Het is helaas moeilijk om je zo in het algemeen advies te geven. Ik heb zelf veel ervaring met bangerikjes, maar ik moet eigenlijk veel meer weten over de reacties van de kat en haar stressniveau in het algemeen. Dan kan ik namelijk een aangepast plan opstellen om haar gericht op bepaalde dingen te trainen en haar zo stap voor stap minder bang te maken. Dat is niet alleen handig voor het kammen, maar ook belangrijk voor het algemene welzijn van je kat. Mocht je daar meer over willen weten, neem dan gerust contact met me op.

Ik kan je wel twee algemene tips geven.
Als het lukt om met haar te spelen, zou ik dat met een stokje met veren doen. Als ze dan lekker aan het spelen is, kun je haar heel voorzichtig kort met die veertjes aaien. Doe dat alleen op haar kopje en haar schouders, dat zijn ‘veilige’ plekken voor katten. Zo kan ze langzaam wennen aan aanrakingen.
Ten tweede moet je zaken als kammen echt met hele kleine babystapjes aanleren. Lees hier hoe je dat zou kunnen aanpakken. Begin echter eerst met haar aan te raken voordat je haar gaat kammen, want met elke negatieve ervaring verliest ze weer haar vertrouwen.

Succes met Fluffy!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.



Dit artikel is 2.418 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.