[Vraag aan de gedragsdeskundige] Mijn kat plast in de gang

Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Hoi Liesbeth

Ik heb 3 katten 2 broertjes van 5 en een poes van 2 1 van de 2 broertjes is frummel en is altijd al een watje geweest maar sinds kort plast hij in de gang heb al veel geprobeerd schoonmaken met citroen allesreiniger feliway hangen en heb al urine weg spul in huis
heb 3 bakken staan op verschillende plekken in huis die om de dag schoongemaakt worden frummel wordt ook soms opgejaagd door de jongste in speel vorm wat kan ik tegen t plassen in de gang doen ? Mvg tamara Bakker

Het antwoord

Hallo Tamara,

het is belangrijk om uit te zoeken waarom Frummel in huis plast.
Als eerste moet een medische oorzaak uitgesloten worden. Laat daarom de urine van Frummel nakijken bij de dierenarts om zeker te weten dat hij geen blaasgruis of – ontsteking heeft. Dat is heel pijnlijk voor een kat en vaak de reden dat een kat onzindelijk wordt.
Je zegt dat Frummel wel eens opgejaagd wordt door de jongste, gebeurt dat ook bij de kattenbak? Dat kan bijvoorbeeld een reden zijn dat hij niet meer op de bak durft. Als je klepjes/deurtjes in de bak hebt, zou ik die er meteen uit halen. Frummel kan dan niet meer ‘verrast’ worden door de andere kat.
Om de dag schoonmaken vind ik persoonlijk wat weinig. Zeker als een kat onzindelijk is, kun je beter dagelijks urine én ontlasting uit de bak scheppen. Je wilt immers de bak weer zo aantrekkelijk mogelijk maken.
Welk grint gebruik je? Ook daar zou je nog eens mee kunnen experimenteren. Lees hier nog meer tips bij onzindelijkheid.

Mocht bovenstaande niet voldoende helpen of heb je nog meer vragen, neem dan contact met me op. Een gedragsdeskundige kan onzindelijkheid in 99% van de gevallen oplossen, dus er is geen reden om te blijven tobben!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.567 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.