Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth,

Ik heb sinds bijna 4 jaar een kat. Loedertje. Loedertje was 14 weken en had al 5 huizen gehad. Ze was uitgehongerd en had ernstige bloedarmoede door de enorme hoeveelheid vlooien. Geen goede start dus.

Ik had nog nooit eerder een kat in huis gehad, dus heb haar maar zoveel mogelijk veiligheid proberen te geven. Rust, vaste plekken voor alles en veel liefde en schuilplekken bij mij.

Ze is niet echt een knuffelaar, wil alleen ‘s avonds lekker bij me kruipen en dat is prima. Ze is ondanks haar naam ontzettend braaf. Ze zal niks pikken van het aanrecht of de tafel. Ze krabt niemand (zelfs niet als de hond bovenop haar springt).

Kortom, Ze doet het eigenlijk heel goed. Ze speelt alleen niet. Allerlei speeltjes al geprobeerd, op vaste tijden geprobeerd om haar te laten spelen, alleen laten spelen. Niets. Geen interesse. De speeltjes krijgen een flauw tikje en blijven verder ongebruikt. Mijn spelen wordt vriendelijk bekeken, maar is duidelijk niet interessant.

Is het schadelijk dat een kat niet speelt? Kan ik er iets aan doen?

Met vriendelijke groet,
Heleen

Het antwoord

Hallo Heleen,

De slechte start van Loedertje kan een reden zijn dat ze niet speelt. Als een kat dat niet van kleins af aan geleerd heeft, doet ze dat op latere leeftijd ook niet.

In de situatie die jij omschrijft, kan het geen kwaad als een kat niet speelt, zeker niet als je zegt dat ze het verder heel goed doet.

Je hebt al heel veel goede dingen gedaan, zoals op vaste tijden spelen. Je zou nog kunnen proberen wat ze van kattenkruid of valeriaan vindt. Sommige katten komen daardoor alsnog los. Je kunt op internet speeltjes van het merk Yeowww! kopen, die hebben een hele goede kwaliteit kattenkruid. Valeriaan wordt in de vorm van gevulde kussentjes aangeboden.

Als Loedertje zelf niet buiten komt, zou je ook dingen van buiten kunnen meenemen, zoals een vogelveer, dennenappels, een takje etc. De geur daarvan kan een extra prikkel zijn om te gaan spelen.

En als dat allemaal niet helpt, zou ik me echt geen zorgen maken. Zo te lezen heeft ze het heel goed bij jou!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 6.001 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.