Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Hallo Liesbeth,

Ik heb 4 poezen en 1 kater, zijn allemaal geholpen. Zijn geen buitenkatten. Mijn oudste poes (12 jaar) doet vaak plassen in huis, en dan vooral op kleedjes, kussens en mandjes. Dit doet ze al van jongs af aan, heb ook al van alles geprobeerd maar het lukt mij niet om het te stoppen. Heb 6 kattenbakken, allemaal verschillende, open en dichte, grote en kleine. Heb jij een idee wat ik er aan kan doen ? Ze komt trouwens van een boerderij waar ze op de hooizolder leefde op hooi en kleden.

Met vriendelijke groet,
Ilona Sanders

Het antwoord

Hallo Ilona,

Is de urine van de kat al eens nagekeken op ontstekingen of gruis? Ik heb eerder katten in mijn praktijk gehad die al jaren ongemerkt met blaasproblemen liepen. Mocht je nog niet bij de dierenarts geweest zijn, dan is dit de eerste stap die je moet nemen.

Je schrijft dat ze op de hooizolder op hooi en kleden plaste. Dat zijn zachte ondergronden. Je hebt zes bakken, wat heel goed is. Wat er in die bakken zit, speelt ook een belangrijke rol. Katten hebben het liefst grind dat fijn van structuur is, zonder geur. Vooral omdat ze gewend is aan zachte ondergronden lijkt me dit essentieel voor haar. Meer tips over de kattenbak vind je hier.

Je straft haar toch niet voor het gedrag? De stress van het gestraft worden kan het plassen namelijk in stand houden!

Maar heel eerlijk gezegd denk ik dat je bij een kat die al zo lang onzindelijk is, niet zoveel hebt aan algemene tips. Het gedrag is inmiddels al een ingesleten gewoonte geworden en vraagt een gerichte aanpak. Dat gaat zeer zeker nog lukken als je een gedragsdeskundige inschakelt.

Neem gerust contact met me op voor meer informatie.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.753 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.