Veel vragen die via Cattish aan mij gesteld worden, gaan over katten die in huis plassen. De hoogste tijd om eens uitgebreider aandacht aan dit onderwerp te besteden. Onzindelijkheid is een veel voorkomend probleem bij katten. De belangrijkste oorzaken zijn de kattenbak en medische problemen. Beide zal ik hier bespreken.

De kattenbak

Katten zijn van nature hele schone dieren, die in de vrije natuur steeds een nieuw plekje opzoeken om hun behoefte te doen. Plassen en poepen doen ze bij voorkeur niet op dezelfde plaats. Tijdens het plassen zijn katten kwetsbaar, dus zoeken ze een rustige plek op waar ze goed om zich heen kunnen kijken en zo de ‘vijand’ kunnen zien aankomen. Daarmee heb je al meteen een aantal mogelijke problemen met de kattenbak te pakken.

Hoe schoon is schoon?

  • De kattenbak is niet schoon genoeg. ‘Schoon’ betekent dagelijks (!) urine én ontlasting uitscheppen. Af en toe uitscheppen is niet schoon, slechts één keer per week uitscheppen is ronduit goor. Niet alleen voor de kat, maar ook voor jezelf.
  • Een merk kattengrind dat je aanmoedigt om de urine weer door de korrels te mengen is een no-go.
  • Eén bak is voor de meeste katten niet voldoende, want dan kunnen ze plas en poep niet scheiden. Twee bakken naast elkaar ziet de kat als één bak, dus verdeel deze liever door het huis.
  • Heb je meer katten, dan zijn meerdere bakken gewenst. De regel is: één bak per sociale groep plus 1.
  • Een rustige plek betekent: niet in de keuken of gang waar steeds mensen langs lopen.
  • Katten kijken graag om zich heen. Een deksel op de bak kan voor problemen zorgen.

Hier zit een luchtje aan

  • Katten hebben een fijne neus en vinden een kattenbak al snel te vies. Ook al ruiken wij niets, de  kat kan een beetje urine prima waarnemen.
  • Heb je een bak met een deksel en zo’n deurtje erin? Het deurtje of klepje houdt de vieze lucht in de kattenbak. Misschien denk je dat dat een handige oplossing is, maar als je kat haar neus in de kattenbak steekt, kan ze al snel overweldigd worden door de geur.
  • Vind je dat de bak te erg ruikt als er geen klepje in zit? Daar is slechts één juist antwoord op: vaker schoonmaken!
  • Heb je spanningen in je kattengroep? Dan is een klepje helemaal funest, want de kat kan niet zien wie of wat er aan de andere kant zit. Ze kan er voor kiezen om helemaal niet meer op de bak te gaan.

Kattengrind

Kattengrind is er in soorten en maten, vooral bedacht voor de eigenaar. Deze laat zich graag tot aankoop verleiden met de belofte van veel gemak en weinig schoonmaken. Laat je niet voor de gek houden: de poezenneus haakt al snel af bij allerlei geurtjes die er aan het grind toegevoegd worden. Babypoeder, valeriaan, citroen (katten hebben een hekel aan citroen!!) en zelfs hop worden er in gestopt. Arme kat, die eigenlijk het liefst schoon en geurloos grind wil. Diep in haar hart houdt ze van (woestijn)zand. Zij wil daarom graag grind dat fijn van structuur is. Grof grind, scherpe korrels of geperste houtkorrels zijn een reden voor onzindelijkheid.

Medische oorzaken

Een andere belangrijke reden voor onzindelijkheid is een medische oorzaak. Katten zijn gevoelig voor blaasontsteking of – gruis. Dan doet plassen pijn en gaat de kat andere (zachte) plekjes opzoeken in de hoop dat het daar niet zeer doet. Aandoeningen als diabetes en nierproblemen maken dat de kat veel gaat drinken. Daardoor plassen ze meer en wordt de bak sneller vies dan de eigenaar door heeft. Als je kat in huis plast, ga je eerst met je kat naar de dierenarts voordat je aan een gedragsprobleem kunt denken.

Schoonmaken van plasplekken

Plasplekken wil je graag opruimen. Het beste kun je een simpel sopje van soda of biotex gebruiken: goedkoop en effectief. Commerciële producten zijn goed voor oppervlakken waar urine in kan trekken, zoals hout, voegen tussen de tegels etc. Nooit doen: chloor, bleek of azijn gebruiken. Deze middelen bevatten stoffen die aantrekkelijk zijn voor katten. Ze zullen ervoor zorgen dat katten steeds naar die plaatsen terugkeren.

Niet straffen

Er zijn nog steeds mensen die bij wijze van straf hun onzindelijke kat met de neus door de plas halen, maar… Straffen heeft geen enkele zin, de kat begrijpt er niets van. Bovendien leert de kat niet wat ze wél moet doen. Door te straffen wordt de stress alleen maar groter. En geloof me: er is echt nog nooit een kat gestopt met plassen in huis omdat ze gestraft werd.

Het verschil tussen plassen en sproeien

Veel mensen (en ook dierenartsen) weten het verschil niet tussen plassen en sproeien. Een plassende kat hurkt (zit). Een sproeiende kat staat, met de – trillende – staart recht omhoog en spuit een straaltje urine recht naar achteren. Plassen in huis heeft alles te maken met de bak of met een medisch probleem. Sproeien kan, net als plassen, veroorzaakt worden door blaasgruis of -ontsteking. Heeft sproeien geen medische oorzaak, dan heeft het vooral met stress te maken. Bedenk dat ook poezen stress kunnen ervaren en dus kunnen sproeien. Leg niet meteen de schuld bij je kater. Is jouw kat onzindelijk? Blijf niet hangen in een zoektocht naar middeltjes om de plasplekken schoon te maken. Ga op zoek naar de oorzaak: doe iets aan die bak of aan de pijn! Je kat zal je dankbaar zijn. Lukt het niet om je kat weer op de bak te krijgen? Schakel dan een goede gedragsdeskundige in. Onzindelijkheid is in alle gevallen op te lossen, maar hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt.


Dit artikel is 5.439 keer gelezen | Geschreven door