De wetenschap is er inmiddels wel over uit. Wij kattenmensen zijn gewoon veel slimmer dan hondenmensen. Daar zijn we natuurlijk trots op! Maar wist je dat katten ook slimmer zijn dan honden?

Grijze massa

De hersenen van onze katten lijken meer op  onze eigen hersenen dan die van honden. Zo is het gebied wat bij ons voor onze emotionele beleving zorgt, bij katten identiek. Misschien een verklaring waarom meer vrouwen dan mannen zo’n innige band met hun kat hebben? En schrik niet, een kat heeft een kortetermijngeheugen tot wel 16 uur geleden! Best onhandig, wanneer je al 3 dagen probeert die vervelende antivlooiendruppels in zijn nek te deponeren. Want o wee als hij je ziet aankomen met dat pipetje. Qua logisch denkvermogen komen onze katten het dichtst bij kinderen van 2 jaar oud. En het langetermijngeheugen gaat zelfs wel 10 jaar terug. Dat is langer dan bij honden.

Scheikundige katten

Katten gebruiken hydrodynamica om te drinken. Hydro watte? Nou, dat zit zo. Normaal gebruikt een kat zijn tong ongeveer 4 keer per seconde om water te drinken. Hierbij past hij de snelheid van zijn tong aan. Heeft hij meer water nodig? Dan drinkt hij sneller en vice versa. Tijdens het drinken maakt de kat gebruik van twee natuurkrachten: massatraagheid  en zwaartekracht. Ingewikkeld? Ja, lijkt me wel. Maar wat zeker is, is dat honden gewoonweg wat slobberen en de hoeveelheid water niet zelf kunnen bepalen. Ze morsen en verspillen hierdoor meer. In dit filmpje zie je mooi hoe ingenieus het werkt bij katten:

Verstaan wij kats?

Waar honden een arsenaal van 10 verschillende geluiden kunnen laten horen, beschikken katten over wel 100 verschillende geluiden. Door de hoogte van een miauw aan te passen, weten wij precies wat katten van ons wensen. We zijn als het ware getraind te reageren zoals de kat het wil. Hoe manipulatief je kat hierin is, blijkt wel uit het feit dat katten geleerd hebben geluiden te maken op dezelfde frequentie als baby’s. En tja, instinctief als we zijn, reageren wij mensen hier natuurlijk direct op. In dit artikel zijn verschillende kattengeluiden verwerkt waarin je het verschil kunt beluisteren. Dat al dat gespin en miauw speciaal voor ons bestemd is weten we ook. In het wild levende katten kletsen namelijk helemaal niet met elkaar.

Dit, samen met het feit dat katten over maar liefst 1000 keer meer geheugenopslag beschikken dan onze IPads, wat dit kattenbrein ook nog eens een miljoen keer sneller laat werken dan onze favo tablets, zorgt voor wel heel slimme dieren. Daar kan geen hond tegenop!

Heb jij ook een slimme kat? Laat het ons weten!


Dit artikel is 10.794 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl