Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth,

Vier jaar geleden werd ik verliefd op Jerry. Een kater met een eigen mening die houdt van slapen, kletsen, spelen en knuffelen. Helaas kan hij soms – zonder aanleiding – boos worden en agressief reageren. Nadat hij gecastreerd werd is dit verdrag enigszins verminderd. Af en toe mocht hij ‘s avonds de gang op. Mede flatbewoners werden vriendelijk begroet en hij zat lekker naar buiten te staren. Ongeveer een jaar geleden is er een buitenkat langs gekomen waardoor het agressieve gedrag bij Jerry is toegenomen. Enkele maanden geleden heeft dat ervoor gezorgd dat hij mij gebeten heeft. Flatbewoners zijn bang dat ze worden aangevallen, omdat hij ze niet vriendelijk meer begroet maar met een dikke staart, hanekam op zijn rug en gegrom tegemoet komt lopen. Mocht hij toch een keer in de gang zitten en de buitenkat ligt voor de deur dan hoor ik hem grommen, moeilijk slikken en vliegt hij letterlijk tegen de deur omhoog. Gevolg hiervan is dat ik hem binnen houd uit angst dat hij mensen aanvalt. Waar heeft dit gedrag mee te maken en is er een manier om dit te verminderen/bestrijden? Groetjes, Wobke en Jerry

Het antwoord

Beste Wobke,

Het gedrag dat je beschrijft heeft alles te maken met de buitenkat. Jerry raakt erg van slag als hij deze kat hoort of ruikt en reageert zich af op wie er op dat moment in de buurt is. Waarschijnlijk heeft hij jou daarom al eens gebeten.
De stress is zo groot dat hij ook al een negatieve associatie met de gang heeft, getuige zijn gedrag naar de flatbewoners.

De oplossing ligt voor de hand en zal tegelijkertijd niet makkelijk zijn: zorgen de buitenkat niet meer in de buurt van Jerry komt. Ken je de eigenaren van deze kat misschien? Zo ja, kun je dan het gesprek met ze aangaan en uitleggen hoeveel problemen deze kat veroorzaakt? Of is er een mogelijkheid om jullie gang af te sluiten voor deze kat? Zo lang de buitenkat in de buurt blijft, zal Jerry keer op keer in de stress schieten, daar kun je met therapie helaas niets aan doen.

Verder raad ik je aan te kijken naar dat andere agressieve gedrag van Jerry. Gelukkig is het blijkbaar al wat verbeterd na zijn castratie, maar het zou goed zijn om te weten wanneer en waarom hij boos wordt. Is hij boos of is hij misschien bang? Dit is gedrag dat je wél aan kunt pakken en waardoor je ervoor kunt zorgen dat Jerry beter in zijn velletje komt te zitten.

Succes!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.484 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.