We zijn allemaal verzot op onze kattenkinderen en verwennen ze graag met deftig eten, chique designmandjes en kleurrijk speelgoed. Zijn onze poezen dan allemaal luxepoezen? Welnee! Met deze simpele stappen, creëer jij in een handomdraai je eigen kattenparadijs.

Stap 1: Breekbaar spul

Jawel, ook katten dienen voorzichtig aangepakt te worden. Ik weet het, het liefst knuffelen we ze de hele dag, tot ze een ons wegen. Maar nee. Bij katten werkt dat toch echt anders. Stel je voor, je komt thuis van je werk en de dagelijkse begroeting ziet er als volgt uit: je huisgenoot tilt je van de vloer, loopt rondjes door de kamer met jou in zijn armen en zoent je uitgebreid. Daar heb je zelf ook niet altijd zin in denk ik? Met vier poten de lucht in? Laat je kat lekker met zijn poten op de grond staan. Als hij de lucht in wil, springt hij zelf wel ergens bovenop. Wil hij wel aandacht? Dan komt hij vanzelf wel naar je toe.

Stap 2: Dromenland

Je ligt te slapen en telkens als je net in slaap dommelt, maakt je huisgenoot je hardhandig wakker. Plof, weg is je mooie droom. Wil je dat je poezenvriend net zo gek is van jou, als andersom? Respecteer dan ook bij je kat zijn persoonlijke ruimte. Ja, klopt, een slapende kat ziet er heel schattig uit. Dit filmpje werd niet voor niets meer dan een miljoen keer bekeken. Echter, wakker gemaakt worden in je slaap is niet leuk. Dus, echt gewoon lekker laten liggen. Kijken mag, aanraken niet.

Stap 3: Katten knipoog

Nog zo’n mooi voorbeeld. Je zit op de bank een boek te lezen en je huisgenoot staart je voortdurend indringend aan. Daar worden wij toch ook ongemakkelijk van? Toch is dit ook een voorbeeld van datgene waar wij onze kattenvrienden dagelijks aan blootstellen. Knijp je ogen een paar keer dicht als je naar hem kijkt. Door flink met je ogen te knijpen, vertel je jouw kat dat hij veilig is bij jou. Terwijl aanstaren juist een bedreiging is. Probeer het maar, je zult zien dat je kat al snel ook naar jou gaat knipogen.

Stap 4: Kwispelstaarten

Soms gebeurt het heel langzaam en beweegt alleen het puntje. Soms zwiept de hele staart hard heen en weer. Door te kwispelen probeert je kat je duidelijk te maken dat hij geïrriteerd is. In wezen het tegenovergestelde van een kwispelende hond. Kwispelt je kat met zijn staart? Stop dan direct met aaien, kammen, lawaai maken of wat je dan ook aan het doen bent. Een stille staart is een blije staart.

Stap 5: Tafeltje dekje

Stel je voor, je baas verbiedt jou dagelijks je lunch over te slaan op je werk. Je mag ‘s morgens ontbijten en ’s avonds dineren. Dat is alles. Zeker weten dat je tussen 12:00 en 17:00 uur met een knorrende maag rondloopt. De meeste katteneigenaren voeren hun kat ongeveer twee keer op een dag. Logisch, want we moeten allemaal naar ons werk en zijn dan vaak een derde van onze dag de deur uit. Om ook je kat zijn lunchpauze te gunnen, kun je bijvoorbeeld een voerautomaat aanschaffen. Deze automaten zijn in te stellen met een tijdklok, zodat je kat toch zijn eten krijgt terwijl jij op je werk zit. Is zelfs nog gezonder voor je kat ook. Want een kattenmaag is er op gebouwd 6 tot 14 keer kleine hapjes op de dag te eten, i.p.v. 2 of 3 keer een grote hap.

Stap 6: Het oog wil ook wat

Veel voerbakjes zijn gemaakt van roestvrij staal of plastic en hebben vaak een opstaand randje. Maar onze katten eten natuurlijk zonder bestek en hebben ook nog eens lange snorharen aan hun wangen zitten. Hierdoor stoten ze steeds met hun snorharen tegen de rand van hun voerbakje tijdens het eten. En heeft jouw kat kleine zwarte pukkeltjes op zijn kin? Dan is hij allergisch voor plastic. Makkelijkst is om schoteltjes van porselein of keramiek neer te zetten om te voeren. Heeft je kat gelijk geen last meer van stotende snorharen of een allergische reactie en kun jij die leuke Chinese bordjes weer eens uit de kast trekken.

Stap 7: Vis moet zwemmen

Onze katten ruiken 14 x beter dan wij. Geen wonder dat ze de chloorlucht in ons drinkwater niet lekker vinden ruiken. Daar komt nog bij dat wij toch ook niet altijd hetzelfde drinken? Wil je je kat echt verwennen? Geef hem dan verschillende smaakjes water. Zo kun je een schaal met bronwater, eentje met regenwater en een schaal kraanwater neerzetten bijvoorbeeld. Kan je kat lekker kiezen in welk smaak hij zin heeft.

Eigenlijk is het allemaal helemaal niet zo ingewikkeld en best logisch. Heb jij ook nog ideeën om je kat blijer te maken? Ik ben benieuwd.


Dit artikel is 5.825 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl