Ken je dat? Je ligt heerlijk te dromen over suikerspinnen, vlinders en chocoladekastelen en plots schrik je wakker, maar je hebt in eerste instantie geen enkel idee waarvan. Na een kleine vijf seconden wordt het duidelijk. Je kat is wakker en wil aandacht.

Een typische nacht

Hoe het er bij ons thuis ‘s nachts aan toe gaat? Het begint rond 4 uur met een onvervalst rondje ‘hoe rennen wij zo luidruchtig mogelijk achter elkaar aan door het huis’. Indien dit niet effectief genoeg is om ons wakker te krijgen begint de schreeuwlelijk van de twee (Yoda) te miauwen alsof haar leven er vanaf hangt. En dat doet ze natuurlijk niet zomaar ergens. Nee, dat zou te makkelijk zijn. Ze kruipt als een ware scherpschutter onder het bed – vlak onder het hoofdkussen is het mooiste plekje – zodat we het kabaal GOED kunnen horen. In mijn droom laat ik mijn suikerspin vallen, de vlinders worden opgevreten door een vuurspuwende draak en het chocoladekasteel smelt als sneeuw voor de zon. Wanneer ik mijn ogen daadwerkelijk open heb gekregen, zie ik de intense blik van twee kattenogen die me aanstaren.

Opvoedkundig niet verantwoord

We weten dat we er eigenlijk geen aandacht aan moeten geven. Alle kattenspecialisten zeggen dat het na een paar nachten echt beter wordt. Het is niet dat we dat geen kans hebben gegeven, maar als je de volgende dag gewoon weer fris en fruitig op je werk wordt verwacht, is het toch een beetje behelpen. Ik daag alle mensen die blijven zeggen dat we het “gewoon” moeten negeren uit om het een nachtje of twee te komen proberen in ons poezenparadijs. Geloof me. Het lukt je echt niet. Als je al niet gek wordt van het gerace, gemiauw en de ‘ik-staar-net-zo-lang-tot-je-opstaat’ blik, dan krijgt een van de schatten je wel het bed uit door haar nagels in het matras te haken en er aan te trekken of ze meedoet aan het WK touwtrekken.

Rennen, vliegen, vallen, opstaan, eten geven en doorslapen

Tegenwoordig is het meestal mijn vriend die de nachtelijke honneurs waarneemt. Hij stapt zonder mokken ons warme nestje uit en zorgt ervoor dat die twee ‘lieve dotjes’ weer even kalm worden. Dit houdt in dat de hongerige leeuwen gevoederd moeten worden. Vriendlief bereidt een maaltijd waar de Aristokatten nog jaloers op zouden worden. Terwijl er zichtbaar genoten wordt van de luxe maaltijd (want stel je voor dat je gewoon eigen merk kattenvoer eet), sluiten we de slaapkamerdeur. Ik wil nog heel even slapen. Het is inmiddels half vijf. Over twee uur gaat de wekker.


Dit artikel is 5.786 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Nancy, Nance voor intimi, 35 lentes jong. Bediende van Yoda en Jar Jar. 2 lieve asielkatten die nog steeds iedere dag kleine stapjes maken. Werkzaam als teamleider binnendienst en naast katten ook dol op alles wat te maken heeft met beauty, lifestyle en voetbal.