Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Wij hebben 2 katten (poes en kater) van 2 jaar, perzen. Heel lieve katten. Ze hebben nu twee kittens. Tot 2 dagen geleden was alles koek en ei. Alles ging prima, ze konden heel goed met elkaar overweg. Altijd samen, echt heel lief allemaal. Maar opeens (echt uit het niets) viel de poes de kater aan. Echt heel heftig. We snapten er niks van. Uit elkaar gehaald, maar binnen een paar minuten weer. Uiteindelijk kater naar boven gedaan, moederpoes en de 2 kittens bij elkaar in de kamer. We gingen naar bed maar binnen een paar minuten hoorden we gemiauw, dus gauw naar beneden. Het was echt erg. Moederpoes had één van de kittens aangevallen. Echt in een hoek gedreven. Het arme beestje had uit angst gepoept. We hebben ze uit elkaar gehaald. Moederpoes was heel erg boos: blazen en grommen. We hebben de kitten schoongemaakt. Was helemaal uit d’r doen, echt heel bang. Toen hebben we de kittens bij elkaar gezet, moeder apart en vader apart gedaan. We dachten: na de nacht zullen ze wel weer rustig zijn. Helaas was dat niet zo. We moeten ze echt uit elkaar houden. Moeder heeft geen probleem met de ene kitten, maar gromt en blaast naar de andere kitten. Soms gaat het wel goed, maar dan begint ze weer. Tussen de kater en poes is het helemaal een ramp.  Ze blazen naar elkaar, als ze elkaar maar zien. Normaal zijn het echt hele lieve dieren. Kater heet Lyno, moeder Snow. De kittens Yumos en Pamuk. Help! Wat kunnen we hier aan doen? De kittens zijn 10 weken oud. Alvast bedankt! Help ons AUB!

Het antwoord

Het is belangrijk dat jullie eerst alle dieren volledig tot rust laten komen, dus minimaal 48 uur helemaal uit elkaar houden. Daarmee bedoel ik dat je ze echt in aparte kamers zet, zodat ze elkaar niet kunnen zien en ruiken. Zet vader apart van moeder. Als het goed gaat kun je het kitten dat door de moeder niet geaccepteerd wordt bij de kater laten. Moeder zet je apart met het kitten dat ze wél accepteert.
In de tussentijd (die 48 uur dat je ze uit elkaar houdt) kun je de kittens natuurlijk wel regelmatig bij elkaar laten, zodat ze samen kunnen spelen.

Vervolgens moet je de katten stap voor stap weer aan elkaar laten wennen: de poes aan het ene kitten en uiteraard ook de poes aan de kater. Doe dat met hele kleine stapjes volgens dit stappenplan (het gaat over de introductie van een nieuwe kat, maar dat kun je ook gebruiken voor een herintroductie). Doe dit steeds met één kat tegelijk. Bijvoorbeeld: als de moeder nu apart zit met het ene kitten, dan laat je alléén het andere kitten erbij en niet ook nog de kater.

Moederpoes zit natuurlijk nog vol hormonen en is snel van slag. Geef haar rustig de tijd om bij te komen en ga niets overhaasten.
Mocht je er niet uitkomen, dan kun je me misschien beter even bellen. Dat is een snellere manier om gericht advies te krijgen.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 8.195 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.