Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste Liesbeth, wij hebben een oude kater van 15 jaar, echt een schat van een beest en we zijn dol op hem. Nu sinds een paar weken miauwt hij veel, hij komt ook te vaak om eten vragen of hij is vergeten dat hij 10 minuten daarvoor al eten heeft gehad. Hij miauwt hard dat hij naar buiten in de tuin wilt en gaat daar na een paar minuten ook weer hard miauwen. Is hij de weg kwijt of wordt hij dement? Zo ja wat kunnen we hier aan doen?
Groeten en alvast bedankt!
Cora Baltes

Het antwoord

Beste Cora,

uit je beschrijving lijkt het inderdaad alsof je kat de weg kwijt is. Gezien zijn leeftijd zou dat zeker het gevolg van dementie kunnen zijn. Net als mensen kunnen katten dement worden (het ziet er op hersenscans ook vergelijkbaar uit) en net als mensen kan een kat letterlijk de weg kwijt raken, vergeetachtig worden etc. Karakteristiek is het vele miauwen, vaak ook ‘s nachts.

Helaas is er niet zo veel aan te doen. Het ziekteproces is onomkeerbaar en er zijn geen medicijnen tegen dementie. Het enige dat je kunt doen is de laatste jaren van je kat zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Vaak helpt het om de leefomgeving letterlijk te verkleinen, door hem in een beperkter deel van het huis te laten.

Laat  bovendien jaarlijks een seniorencheck bij de dierenarts doen om pijnlijke aandoeningen bijtijds op te sporen.

Meer tips voor de oudere kat kun je hier vinden.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.326 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.