Op zoek naar een goed cadeau voor dierendag? Laat je kat wennen aan hard geluid en gun jouw lieveling een relaxte oudejaarsavond. Kom nu in actie om van de komende jaarwisseling een echt knalfeest te maken.

Pilletje op 31 december?

Angst voor vuurwerk is een gedragsprobleem. Een pilletje op de laatste dag van het jaar is gemakkelijk, maar elk jaar wordt de angst bij de kat groter doordat er al weken van tevoren vuurwerk wordt afgestoken. Angst voor vuurwerk kan voorkomen of verholpen worden door je kat te trainen. Hoe? Met een vuurwerk-cd!

Helemaal niet of een beetje bang

De vuurwerk-cd werkt vooral goed bij katten die helemaal nog niet of een beetje bang zijn. Jonge katten die nog niet bang zijn voor harde geluiden, zijn perfecte deelnemers voor de vuurwerktraining. Door de training worden ze goed voorbereid op de geluidsexplosie van 31 december. Ook katten die slechts een klein beetje bang zijn, kunnen nog heel wat opsteken van de training. Een kat die een rustig plekje opzoekt op oudejaarsavond en verder niet totaal in paniek is, komt dus ook in aanmerking. Maar voor panische katten die in een hoekje liggen te rillen, is de vuurwerk-cd olie op het vuur. Deze extreem bange katten doe je geen plezier met knallen.

Doodsbang voor vuurwerk

Een heel erg bange kat trilt, hijgt, heeft grote pupillen, maakt zich klein, heeft de oren plat op de kop en de snorharen naar achteren en is mogelijk incontinent. Maak als kat zo ontzettend bang is voor voor vuurwerk en harde geluiden, zo spoedig mogelijk een afspraak met een gediplomeerde kattengedragstherapeut. Afhankelijk van de situatie kan het nodig zijn om de training te ondersteunen met aanvullende adviezen en/of angstremmende (geen verdovende!) medicatie. Het duurt echter een aantal weken voordat het effect van de medicatie merkbaar is. Kom dus meteen in actie!

Heb je meerdere katten? Stem de training dan af op de meest bange kat, anders zal de angst toenemen in plaats van afnemen.

Wees op tijd

De vuurwerktraining duurt ongeveer 6 weken. Zo lang duurt gemiddeld het wennen aan harde geluiden. Specifiek voor vuurwerk kan je dus nog tot eind oktober, begin november beginnen met trainen. Dit geeft je ruimschoots gelegenheid om het lesmateriaal, een vuurwerk-cd, aan te schaffen. De cd is gemaakt voor honden, maar werkt ook prima bij katten. Zijn jouw katten bang voor vuurwerk? Bestel hem dan meteen.

Onweer

De vuurwerk-cd werkt niet alleen bij vuurwerk, maar ook bij andere harde geluiden zoals onweer en verbouwingen. Omdat het belangrijk is om het volume stapsgewijs op te voeren, is het noodzakelijk dat dit controleerbaar gebeurt en afleesbaar is. Bij de cd wordt een handleiding geleverd voor het juiste gebruik van de cd. Mocht je vragen hebben over de handleiding, bel dan met de informatielijn 0900-2020653 en laat je gegevens achter. Er wordt binnen 24 uur contact met je opgenomen.

YouTube is overigens ongeschikt als lesmateriaal, omdat het geen opbouw van geluiden heeft en de handleiding ontbreekt.  Bovendien is het volume niet goed te doseren, tenzij je het zelf opneemt op een cd. Heb je alle stappen van de cd doorlopen zonder dat de kat hierop reageert en vind je zelf de cd-geluiden niet ‘heftig’ genoeg? Dan kun je YouTube alsnog gebruiken voor een extra training.

Op herhaling

Zoals elke training moet ook deze vuurwerktraining 2 à 3 keer per jaar herhaald worden. De kat krijgt zo een goede basis om naast de oudejaarsknallen ook storm en onweer zonder angst te doorstaan. Voor jou als trainer zijn extra informatie en achtergrond gegevens beschikbaar. Hier vind je onder andere extra tips voor de jaarwisseling zelf.

 


Dit artikel is 4.735 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.