Een trimtafel zit vol geuren. Die geuren ruiken wij mensen niet of nauwelijks, maar een kat des te beter.

Telkens als ik bij mensen thuis kom trimmen, snuffelt de kat eerst uitgebreid aan mijn koffer en trimtafel. Een kat heeft een goede neus voor geuren. Zijn kleine neusje heeft twee keer zoveel neusepitheel (dekweefsel) als een mensenneus. Een kattenneus heeft 65 miljoen reukcellen, een mensenneus slechts 20 miljoen. Geen wonder dat ze de meest subtiele geurtjes kunnen opsnuiven.

Sam

Als ik bij Sam en Moos binnenkom, heb ik nauwelijks tijd om rond te neuzen. Eerst kennismaken met mevrouw, met kruising Maine Coon/Somali Sam en huis-,tuin- en keukenkat Moos. Ondertussen ruikt Sam aan mijn spullen. Dat kan natuurlijk uren doorgaan, dus op een gegeven moment zet ik mijn tafel klaar en til ik Sam op om hem te trimmen.

Zelfs dan blijft hij aan de trimtafel ruiken. En aan de kam en het nagelschaartje. Alles besnuffelt hij uitgebreid. Hij ‘graast’ het hele tafelblad af. Dat is lastig als je zo’n kat wilt kammen. Dus houd ik een ander kammetje bij zijn gezicht. Dat vindt hij bijzonder, daar gaat zijn aandacht naar uit. Prima, ik heb hem bij de neus genomen! Zo kan ik makkelijker verder werken.

Moos

Ondertussen is Moos de inhoud van de koffer aan het inspecteren. Hij steekt zijn neus graag in andermans zaken! Deze huis-, tuin- en keukenkat hoef ik niet te trimmen. Dat is jammer. Zo’n fijne behandeling gaat nu aan zíjn neus voorbij.

Maar voor mijn koffer haalt hij zijn neus niet op, die is veel te interessant. Vooral de zakken met haren van andere katten die ik vandaag heb getrimd, zijn onweerstaanbaar. Even later ligt Moos languit in de koffer. Lekker zacht op een bedje van andermans haren!

Mensenneus

Dan komt de man des huizes binnen. Hij valt met zijn neus in de boter, is hij getuige van het werk van een kattenkapper. Hij vindt het bijzonder, maar kijkt niet verder dan zijn neus lang is. Hij duikt namelijk de keuken in om het avondeten klaar te maken. Even later steek ik mijn neus in de lucht: mmm, wat ruikt dat lekker! Het is niet het neusje van de zalm, maar spaghetti is ook heerlijk! Ik zou wel mee willen eten, maar helaas… ik krijg de deksel op mijn neus! Er is niet genoeg voor drie personen.

Frisse neus

Dan is Sam klaar. Als hij weer op de foto mag, steekt hij zijn neus in zijn berg eigen haar. Ook díe geur vindt hij interessant!
En ik? Ik pak mijn spullen in, neem afscheid van deze leuke mensen en hun leuke katten en ga naar buiten. Lekker een frisse neus halen!


Dit artikel is 4.423 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.