Dacht jij dat katten het grootste deel van de dag liggen te slapen? Sommige katten misschien, maar er zijn ook katten met een heuse baan, een Belangrijke Baan zelfs!

Muizen vangen

Dat klinkt niet echt als werk, dat is wat katten van nature doen. Als je echter officiële muizenvanger bent in de Hermitage in Sint Petersburg, wordt het een ander verhaal.
Sinds 1745 vervullen katten deze functie. Op dit moment leven er meer dan 70 katten in de kelders van het museum. Zij hebben prima secundaire arbeidsvoorwaarden: gratis entree voor het museum, een eigen keuken, medische verzorging en regelmatige knuffel- en kambeurten.

Tizer is Hoofd Muizenvangen in het Londense treinstation King’s Cross. Hij is geadopteerd door de British Transport Police en heeft sinds 2007 de rang van agent. Hij heeft zelfs een bureau dat hij deelt met een andere agent. Tizer is nog steeds in dienst bij de politie.

Een waakkat

Wie wil er een waakhond als je ook een Bengaal kunt inzetten voor hetzelfde doel? Millie trekt elke avond haar uniformpje aan als ze naar haar werk in een groot Engels warenhuis gaat. Haar taak? Duur speelgoed bewaken.

Katten in de politiek

Kater Stubbs is nog iets ambitieuzer: hij is burgemeester! De 900 inwoners van het dorpje Talkeetna (Alaska) zijn zeer tevreden over hem. Hij brengt namelijk al meer dan tien jaar  toeristen – en dus geld – naar het stadje. Dat arme Stubbs verleden jaar werd aangevallen door een hond was wereldnieuws.

Hondentrainer!

Kater Cheeto heeft de onwaarschijnlijkste job voor een kat: hij laat zich inzetten als lokaas voor speurhonden! Honden die ingezet worden om vermiste katten op te sporen, moeten uiteraard eerst oefenen. Cheeto is vier maanden lang getraind om geen enkel geluid te maken terwijl de honden naar hem op zoek gaan. Hij is ook totaal niet onder de indruk van de grote speurhonden die ineens voor zijn mandje opduiken.

Ken jij een kat met een Belangrijke Baan?


Dit artikel is 5.113 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.