De kittens van moederpoes Mitzi die vorige week met me mee naar huis is gegaan, hebben een verrassing voor me in petto. Een voor een worden ze ziek. En kittens van deze leeftijd, nu ongeveer 7 dagen oud, weer oplappen is geen sinecure…

Wegen en verplegen

Als je geluk hebt groeien kittens met een moederpoes vrij van zorg voor de pleegmoeder op. Behalve lekkere hapjes, een warm en veilig nest en veel TLC, heb je er dan weinig omkijken naar. Tot ze een week of 4 zijn. Dan beginnen ze te lopen en soms knabbelen ze al aan een brokje. Het socialiseren kan dan echt beginnen. Moederpoes Mitzi en haar kittens hebben de eerste dag nodig gehad om lekker te settelen. Op de tweede dag besluit ik de kittens te wegen. Als je om de paar dagen weegt kun je zien of de kittens genoeg drinken, goed groeien en of moeder wel genoeg melk heeft. Bij kitten 2, een mooi getijgerd katertje schrik ik: ruim 60 gram minder dan het eerste kitten dat gewogen werd. Alle anderen zitten qua gewicht bij elkaar in de buurt. Deze grijze tijger weegt écht veel te weinig.

Ik besluit om het kitten dat het minste weegt bij te gaan voeden met de fles. In eerste instantie lukt dat prima, maar de volgende dag openbaart zich toch een snotneus. Omdat niesziekte bij hele jonge kittens al snel fataal kan worden, zet ik direct een antibioticum in. Het werkt niet tegen het virus zelf, maar wel tegen bijkomende snotneuzen en wat dies meer zij. Om de 2 uur krijgt hij een flesje, ook in de nacht. De volgende dag blijkt al gauw dat het hele nest aan het proesten is. Allemaal gaan ze aan de medicijnen. Dan begint het zorgen pas echt. Wegen, bijvoeden, medicijnen, neusdruppels. Twee kittens hebben er ook nog een oogontsteking bij gekregen.

Geen rust en een knoop in mijn maag

Het allerziekste kleine tijgerkitten haal ik uit het nest en leg ik apart. Het drinken gaat nu nog maar druppelsgewijs en hij wordt weggeduwd door zijn broertjes en zusjes. Hij ligt nu lekker op een warmtemat. Zo kan ik hem goed bijhouden met voeding en andere zaken, zonder telkens het complete nest en moederpoes te (ver)storen.

Het kitten noem ik Rocky, het is een echt vechtertje. Telkens als ik hem probeer te voeden, neurie ik de tune van de film “Rocky”. Misschien geeft het hem kracht. Na 4 dagen geeft hij het op en overlijdt in de vroege ochtend. Ondertussen blijf ik druk met alle anderen. Het enige vrouwtje van het nest is helemaal gezond en drinkt en groeit goed. De anderen gaan op en af. Een van de rode kittens gaat nu kopje onder en hij heeft extra aandacht nodig. Na 2 daagjes nóg intensiever zorgen groeit hij wat meer en wordt sterker. Uiteindelijk gaat het andere mooie cyperse katertje met de witte pootjes echt de verkeerde kant op.

Wonder

Als kittens een tijdje bij ons zijn, krijgen ze allemaal een naam. Dat duurt soms even omdat je na een tijdje iets opvalt aan een diertje of hij heeft een gekke gewoonte waaraan hij of zij zijn naam ontleent. Ik neem het kleine cyperse katertje voor de zoveelste keer in mijn hand om bij te voeden. Ik mompel dat het toch wel een wondertje moet zijn wil hij het gaan redden. Zo krijgt hij zijn naam: Stevie. Naar Stevie Wonder. Als we zaterdagavond een feestje hebben, rijd ik nog speciaal heen en weer naar huis voor Stevie. Hij wordt steeds slechter en ook hij overlijdt wat later op de avond.

Afscheid en voorzichtig optimisme

Zondagochtend wordt ook Stevie begraven in onze tuin naast zijn broertje Rocky. Voor mij is het altijd een klein ritueel en het helpt me om dit werk te kunnen blijven doen. Afscheid nemen is altijd belangrijk, op wat voor manier dan ook. Moeder Mitzi verzorgt haar kleintjes nog steeds heel goed en blijft erg alert. Ik moet telkens haar nest verstoren en dat is voor haar niet fijn. In het wild zou ze haar jongen waarschijnlijk al versleept hebben, maar nu kan dat niet. Ik bouw zoveel mogelijk rust in voor haar en de kleintjes. In de dagen die volgen lijken de andere 3 kittens het steeds beter te doen. Ik ben voorzichtig optimistisch. Ondanks de zorgen om de kleintjes geven mijn eigen dieren en de andere kittens die er nog zijn me veel mooie momenten. Ik ben benieuwd wat aankomende week voor mij in petto heeft.

voor een klein filmpje van Mitzi en haar kittens:

 


Dit artikel is 28.364 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Groot dierenliefhebster vooral katten hebben mijn speciale aandacht. Freelance kittenopvang inclusief flessenkittens voor diverse instanties. Ook vogels, egels en allerlei andere dieren zijn vaak te gast in ons huis.