Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Ik heb 3 katten. De jongste van een jaar gaat regelmatig op haar achterpoten voor de spiegel zitten. Dan gaat ze met haar pootjes tegen de spiegel krabbelen, oren naar achteren en helemaal in trans. Met de andere 2 katten speelt ze nooit. Ze accepteren haar, maar daar houdt ‘t mee op. Waarom doet ze dit? Mist ze buiten mij een speelmaatje?

Het antwoord

Zoals je het omschrijft, lijkt het er inderdaad het meeste op dat ze een speelmaatje mist. Ze is nog jong, pas een jaar oud. Ze zou nog volop moeten spelen met de andere twee katten.
Zo lang het gedrag niet obsessief wordt en ze geen uren voor de spiegel zit, zou ik me er niet teveel zorgen over maken.
Meer uitdaging bieden, bijvoorbeeld door voerpuzzels in te zetten en meer met haar spelen, zijn goede manieren om haar af te leiden. Als je er de tijd voor hebt, zou ik je aanraden om een paar vaste spelmomenten per dag in te bouwen. Zo heeft ze iets om naar uit te kijken.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.382 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.