Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Wij hebben 3 katten, ze mogen naar buiten. Plotseling is 1 van deze katten, ons meisje, overal in huis gaan plassen. We hebben meerdere schone kattenbakken, er is niets veranderd in haar omgeving.

Vervolgens zijn wij naar de dierenarts gegaan. Gijsje doet dit immers niet zo maar. Ook de dierenarts heeft niets gevonden. Gijsje is helemaal gezond.

Wij hebben al van alles geprobeerd: nog meer kattenbakken, valeriaandruppels, etc etc, maar toch blijft Gijsje overal plassen. Eerlijk gezegd zijn wij een beetje radeloos en weten wij niet meer wat te doen. Gijs is een superlieve poes, maar zowel wij als onze dierenarts snappen niet wat ze ons probeert te vertellen. Kunt u ons helpen?

Het antwoord

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of Gijsje plast of sproeit. Plassen doet ze zittend, sproeiend staand met de staart omhoog tegen een verticaal oppervlak. Sproeien is, als het niet medisch is, vrijwel altijd een teken van stress.

Als het echt plassen is, kunnen er nog steeds heel veel redenen zijn waarom ze buiten de bak plast. Ze kan ergens van geschrokken zijn en daarom niet meer op de bak durven. De andere katten vallen haar misschien lastig als ze op de bak wil. Of ze kan krols zijn, om maar een paar redenen te noemen.

Misschien heeft je vaste merk kattenbakvulling wel een andere samenstelling gekregen, met een geur die Gijsje onprettig vindt. Heb je al eens geëxperimenteerd met ander grind? Het deksel van de kattenbak gehaald? Lees hier meer tips over de kattenbak.

Het is heel goed van jullie om naar de dierenarts te gaan, dat is de eerste stap bij een onzindelijke kat. Maar heeft de dierenarts Gijsjes urine goed getest op bloed en gruis? Is er gekeken naar mogelijke blaasstenen? Zo niet, dan moet dat alsnog uitgesloten worden.

Zoals je ziet, kunnen er veel redenen zijn voor het gedrag van Gijsje. Helaas kan ik niet op een afstand zien wat er precies aan de hand is. Kom je er met bovenstaande adviezen niet uit? Bel me dan vrijblijvend. Soms is een kort gesprekje al voldoende om het probleem op te lossen!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.098 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.