Het is het fijn als de kat niet meer verhaart als je met je pasgeboren baby thuiskomt uit het ziekenhuis. Vóór een geplande bevalling kom ik een Pers trimmen.

“Kan de afspraak voor donderdag?” vraagt de bazin. “Dat wordt lastig”, denk ik. “Kan het ook óp donderdag?” antwoord ik. “Nee, want dan is er een keizersnede gepland.” Opeens weet je zoveel meer!

Trimmen voor de baby komt

Toch maar even gebeld. We spreken twee dagen voor donderdag af. Inderdaad, mevrouw (en mijnheer) is hoogzwanger van de eerste, en overtijd. En het kindje ligt dwars in de buik. Vóór de geplande keizersnee willen ze graag een van de drie katten goed gekamd hebben. Deze Pers is een paar maanden geleden nog geschoren, maar verhaart nu weer erg. Dat klopt. Als ik binnenkom en kennismaak, zie ik dat de haren van de Pers half zo lang zijn als normaal bij Perzen, maar dat ze dicht bij elkaar staan. Ze laten makkelijk los als ik haar alleen maar even aai.

Staart als laatste

Dus kam en borstel ik de poes en gelukkig houdt meneer haar even vast als ik tot slot haar staart uitkam. De staart doe ik altijd als laatste, omdat de meeste katten het niet fijn vinden als je daar gaat kammen. Bovendien heb ik dan beide handen vol: mijn linkerhand om de staart vast te houden en mijn rechterhand om te kammen. Een kat die graag van tafel wil, heeft dan alle mogelijkheden daartoe… tenzij iemand voor hem gaat staan en hem vasthoudt. Na het trimmen mag de poes nog even poseren met haar uitgekamde haren en met de buik van mevrouw. Met de belofte ‘we mailen de foto van de kat en de foto van het kind naar elkaar’ ga ik weer naar huis.

Toch nog snel bevallen

De volgende dag stuur ik de foto’s van het trimmen naar mevrouw, met een berichtje: ‘Heel veel sterkte gewenst met de bevalling morgen!’ Prompt krijg ik een mailtje terug: ‘Het is wel grappig, maar ons kindje is diezelfde avond nog geboren. Nadat jij weg was zijn mijn vliezen gebroken en ging het ontzettend snel allemaal.’ Ze wisten al dat het een jongetje werd. Voor nieuwe klanten heb ik een kattenhangertje in allerlei kleuren. Mevrouw koos ‘natuurlijk’ de blauwe! Het was allemaal wel prima gepland! Eerst de kattenharen het huis uit, dan het kind het huis in.

Brandewijn voor het zog

Ik denk nog even verder na over geboortes. Vroeger gold dat een vrouw in de borstvoedingsperiode vooral veel moest drinken. Zeker een tot twee liter vocht extra. Het kraampraatje wil dat bruin bier goed is voor het zog; het is in ieder geval goed voor het vocht. En het bevat wat vitamine B. De kraamvrouw kreeg een mengsel van bier en wijn met bouillon, eieren, folie, kaneel en kandij. Daarbij was het wel belangrijk dat men een bruin bier nam met weinig alcohol erin! Later werd het bier vervangen door kandeel, een drank op basis van brandewijn, suiker en verse eieren. Dit werd op smaak gemaakt met specerijen, zoals nootmuskaat en kaneel. Het lijkt een beetje op advocaat. Nu is het gewoon bij de slijter te koop. Tot slot: toeval bestaat niet. De Pers die ik voor de bevalling moest trimmen, heet Brandy…


Dit artikel is 5.242 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.