Oudere katten, zeg 8+, hebben het moeilijk in een asiel. Schattige kittens worden sneller geadopteerd dan een volwassen kat. Hier volgen vijf goede redenen om voor een oudere kat te kiezen.

1. Geen kattenkwaad meer

Het lijkt leuk, zo’n jong onstuimig kitten. Een kitten vraagt echter om opvoeding en begeleiding. Een oudere kat heeft zijn ‘katten-etiquette’ al geleerd. Zo’n kat zal je kostbare spulletjes niet meer van tafel gooien, niet meer in de gordijnen klimmen of ander kattenkwaad uithalen. Katten kunnen weliswaar tot op hoge leeftijd speels blijven, maar zijn – meestal – minder fanatiek dan een jonge kat.

2. Ze zijn uiterst knuffelbaar

Heb je graag een rustige schootkat, die bij je komt liggen als je aan het werk bent of als je ‘s avonds op de bank zit? Dan is een oudere kat een ideale keuze. Lekker rustig werken zonder steeds een oog op je kat te moeten houden!

3. Geen onaangename verrassingen meer

Veel katten in een asiel zijn afstandskatten, daar terecht gekomen vanwege een verhuizing, een scheiding of de ‘allergie’ van de kinderen. Van zo’n kat is de geschiedenis meestal bekend. Het karakter zal daarom – in het algemeen – geen verrassingen meer opleveren.Dus kun je beter inschatten of hij of zij in je gezin zal passen. Zeker als je kleine kinderen hebt, is het handig om te kiezen voor een onverstoorbaar exemplaar die gewend is aan druktemakers.

4. Ze gaan nog jááááren mee

Katten worden tegenwoordig steeds ouder, zestien jaar is niet ongebruikelijk voor een kat. Door de goede voeding en medische zorg van tegenwoordig duurt het steeds langer voordat ze kwaaltjes krijgen. Van een kat van tien jaar kun je nog heel wat jaren onbezorgd genieten.

5. Ze worden vaak over het hoofd gezien

Senioren in het asiel hebben het niet makkelijk. Katten die bijvoorbeeld jarenlang bij een ouder persoon gewoond hebben, kunnen niet meer zo goed omgaan met veranderingen en zullen zich terugtrekken. Het zijn meestal de kittens en de jonge, enthousiaste katten die vooraan staan om aandacht te vragen. Kortom: oudere katten worden vaak over het hoofd gezien, terwijl met name deze groep extra verwend zou moeten worden. Laat je niet afschrikken door de leeftijd, je krijgt er zoveel liefde voor terug!

Heb jij ervaringen met een oudere kat?


Dit artikel is 5.622 keer gelezen | Geschreven door