Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Wij willen het voorhuis van een boerderij kopen. De eigenaar gaat het achterhuis verbouwen en gaat met vriendin en zeven katten in het verbouwde achterhuis wonen. De zeven katten komen buiten. Wij hebben zelf één (asiel)kat, die een tijdje vrij neurotisch is geweest. Hij voelde zich belaagd door onze huidige acht buurkatten en plaste daarom veel tegen de gordijnen en op de deurmatten. Hij wil alleen naar buiten op ons plaatsje en op voorwaarde dat de deur open blijft. Inmiddels plast hij niet meer. Het plassen kan ook het gevolg zijn geweest van zijn astmatische brochitis, die later is ontdekt. Hij krijgt daar inmiddels dagelijks pufjes voor. De boerderij is een droomhuis. Mooi verbouwd en precies groot en goedkoop genoeg om er onze retraite/bed & reakfast in te starten. Verleiding is dus groot om tot aankoop over te gaan, maar we willen onze kat een leuk leven bieden en niet opnieuw een stressvolle situatie. Ik ben bang dat de buurkatten ons terrein als het hunne blijven zien en onze kat niet zullen dulden. Daarnaast hangt er in het huis een geur van kattten-urine, waarvan we hopen dat we die met met de juiste geurverwijderaars kunnen verwijderen (we kennen UF2000 en zijn hier tevreden over). Wellicht heeft dit ook negatieve invloed op onze kat? Graag uw advies.

Het antwoord

Een advies over het al dan niet aanschaffen van jullie droomhuis zou ik jullie niet durven geven!
Laat ik mij beperken tot de kater. Afgaande op je beschrijving lijkt het me zeer waarschijnlijk dat hij zich belaagd voelde door de buurkatten en daarom sproeide. Het is een voor de hand liggender verklaring dan de bronchitis. Ik ken geen voorbeelden van katten die daardoor gingen sproeien.

De kans is groot dat de katten die nu in de boerderij wonen jullie kater niet zullen accepteren. De kans dat jullie kater weer in de stress schiet, is echter nog veel groter. Het zal voor hem opnieuw Groundhog Day zijn, nu met zeven katten in plaats van acht.

Binnenshuis is nog weer een ander probleem. UF2000 is inderdaad een geweldig product. Of het afdoende werkt hangt af van de hoeveelheid urine die er in huis terecht gekomen is en hoe diep de geur in muren of vloeren zit. Als er nu al binnenshuis gesproeid is, wat zullen de andere katten dan doen als er een nieuwe kat in hun territorium komt? Zijn jullie in staat om te voorkomen dat de andere katten jullie voorhuis binnenwandelen?
Ik zou jullie willen adviseren om er in elk geval nog eens goed over na te denken!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.042 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.