Jij toch zeker? Je vertroetelt Minoes tot aan haar dood. Dat heb je haar immers beloofd toen ze bij je in huis kwam. Je bent jong en vitaal. Jou kan niets gebeuren, toch? 

Maar wat als er toch iets met je gebeurt? Je wilt er liever niet aan denken, maar ook dat hoort bij het zorgen voor je kat. Neem voorzorgsmaatregelen om je kat ook een gelukkig leven te bieden als jij er niet meer toe in staat bent.

Informeer je netwerk

Bespreek je zorgen en wensen met je netwerk en je buren. Wie wil er voor je kat zorgen als jij er niet toe in staat bent door ziekenhuisopname of erger? Leg dit voor alle duidelijkheid schriftelijk vast. Geef ook door wie je dierenarts is. Hier kunnen de actuele medische gegevens opgevraagd worden.

Informeer nooddiensten

Draag een noodkaart bij je met daarop het telefoonnummer van een contactpersoon die gebeld kan worden om de verzorging van je kat op zich te nemen. Op een heuse Pet Identification Card kan je bij “notes” deze informatie ook vermelden.

Plak een noodsticker bij de voor- en achterdeur. Als er brand uitbreekt terwijl je niet thuis bent (of bedwelmd bent door de rook), weten de hulpdiensten dat je kat mogelijk in huis is. Als je lieveling gered wordt, zal hij meestal naar de buren of het asiel gebracht worden.

Chippen én registreren

Alle katten zouden een chip moeten hebben. Ook als je kat nooit buiten komt. Het gevaar van ontsnappen is altijd aanwezig, vooral als er brand uitbreekt. Als je kat naar het asiel gebracht wordt, kunnen ze daar zien wie de eigenaar is. Als je de chip tenminste ook goed geregistreerd hebt. Dit gaat helaas nogal eens mis bij verandering van eigenaar, adres of contactgegevens. Controleer daarom in welke databank je kat geregistreerd staat en controleer vervolgens in de databank de gegevens.

Huisdiertestament

Nuvema heeft een gratis huisdiertestament gemaakt. Hiermee kan je makkelijk aangeven wat er met je kat moet gebeuren wanneer je komt te overlijden. Bewaar dit bij je andere belangrijke papieren.

Kat blijft thuis

Tot slot kan je wellicht regelen dat je kat in je huis blijft wonen en dat de nieuwe eigenaar het huis alleen mag kopen op voorwaarde dat hij belooft goed voor de kat te zorgen. Voor de kat is dit waarschijnlijk de meest ideale oplossing omdat katten sterk hechten aan hun omgeving. Nadeel is natuurlijk dat onbekend is wie de nieuwe eigenaar is en of die zelf ook huisdieren meeneemt. Een Australisch gezin heeft onlangs hun huis inclusief kat verkocht. Dit was oorspronkelijk niet de bedoeling maar de prijs gaf de doorslag!

Kosten

Een huisdier kost geld. Verzekeringsmaatschappijen bieden mogelijkheden om een fonds op te bouwen waaruit de kosten voor de rest van het kattenleven, na je overlijden, gefinancierd kunnen worden. Gaat je dit wat te ver? Overweeg dan om een bedrag voor kosten van de eerste paar maanden opzij te zetten voor degene die voor je kat gaat zorgen. Hiermee voorkom je dat ze voor onverwachte uitgaven komen te staan.

Schenken bij leven

Wanneer je geen mensen in je omgeving hebt die voor je kat kunnen of willen zorgen als je er niet meer bent, kun je ook aangeven bij welke kattenopvang je graag je kat geplaatst wilt hebben en wie dat gaat regelen. Ook dan is het verstandig dit op papier te zetten. Bezoek ook de desbetreffende kattenopvang en bespreek het met hen. Vaak wordt er een tegemoetkoming in de kosten of een donateurschap gevraagd als vergoeding.

Schenken na je dood

Indien je bijvoorbeeld De Dierenbescherming of Het Leger des Heils als erfgenaam opneemt in je testament, garanderen zij goed onderdak en uitstekende zorg voor je kat.

Je lieveling als erfgenaam

Als je dan toch (een deel van) je erfenis nalaat ten behoeve van je kat, waarom dan niet de kat zelf het geld laten erven? Een 94-jarige mevrouw uit Rome deed dit. Het geld werd beheerd door de verpleegster van mevrouw. De kat kwam bij de verpleegster in huis en speelde met haar eigen kat.

Regel het

Mogelijkheden genoeg dus om je kat verzorgd achter te laten. De ene wat realistischer dan de ander, maar waar het om gaat is dat je er over na denkt en wat regelt!


Dit artikel is 3.190 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.