Ben je net als ik gezegend met een rampkat als het aankomt op dierenartsbezoek? Hier lees je hoe ik het aanpak.

Mijn poes Storm is heel lief. Ik heb haar al ruim tien jaar en nog nooit heeft ze me zomaar gekrabd. Maar zodra het dierenartsmandje in beeld komt, verandert ze van tevreden spinnend knuffeltje in een vuurspuwende demon. Haar haat kent geen grenzen en haar gegrom levert menig buurkind terugkerende nachtmerries op voor minstens drie weken.

Soms ontkom je er echter simpelweg niet aan en moet je kat echt naar de dierenarts. Hoe krijg je zo’n blazende bol haat nou in een mandje?

Voorbereiding is het halve werk

Pak ruim van tevoren (halve dag) het mandje. Zet het mandje in de doucheruimte op de achterkant en zet het luikje aan de bovenkant open. Doe de deur van de douche dicht. Mocht je kat het mandje gezien/gehoord hebben, wacht dan rustig tot ze weer tevoorschijn komt. Daarna gewoon aaien en doen alsof er niks aan de hand is.

Trek ondertussen een oude broek aan en een t-shirt met korte mouwen. Ja, je arm gaat eraan. Maar als ze vastgehaakt zit in je mouw, krijg je haar NOOIT meer los. Beter gebruik je een handdoek met Feliway als bliksemafleider. Regel een handlanger voor stap 2.

Wees bliksemsnel

Een kwartier voor vertrek: gris de kat zonder genade met één hand bij het nekvel en de andere als ondersteuning (volwassen kat niet optillen aan alleen het nekvel). Negeer geblaas, gegrom, geklauw en gebijt en sjouw de kat, al dan niet opgerold in een handdoek, naar de douche.

Je handlanger doet de douchedeur open en ook achter je weer dicht. Probeer de kat in het klaargezette mandje te laten zakken met de kont eerst. Negeer wederom het geweld. Doe zo snel mogelijk het luikje dicht. Kat ontsnapt? Geen punt, want ze kan nergens heen. Nog een keer pakken vergt moed (en wel hierom), maar als je het niet doet, moet je afbellen…

Bekijk de schade

Hoe sneller je bent en hoe minder je twijfelt, hoe beter zowel jij als Poes er vanaf komen. Toch bloed? Spoel je wondjes uit en verbind met pleisters, verbandgaas en tape. Probeer je niet te schuldig te voelen over je gris-en-opsluit-actie en breng je kat naar de dierenarts.

Mocht de dierenarts tijdens het consult voorstellen ‘binnenkort terug te komen voor…’, vraag dan vriendelijk of dit iets is dat je zelf thuis kunt uitvoeren. Laat als uitleg daarvoor je oorlogswonden zien. Vaak valt er wel een tussenoplossing te vinden.


Dit artikel is 12.186 keer gelezen | Geschreven door