Stel, je niest. Maar telkens wanneer je niest, krijg je een waterstraal in je gezicht. Niet zo prettig toch? Precies ditzelfde doen we bij katten wanneer ze aan de bank krabben. Je kat snapt hier niets van. Dat kan anders!

Lang leve de grand foulards

Je ziet ze nogal eens voorbij komen bij kattenmensen in huis; de good old grand foulards. Zo’n enorme lap stof die je over je bankstel heen werpt. Dit stofwerp-ritueel herhaalt zich dagelijks. Na een avondje slaphangen op de bank ligt de hele berg stof altijd weer naast de bank. Toch ontkomen we er niet aan om die lelijke hoeken van de bank te verbergen met zo’n ding. Onze katten zetten namelijk maandenlang vol overgave opnieuw hun klauwen in de bank. Het ziet er niet uit en een nieuwe bank durven we niet aan. Houdt dit gedrag dan nooit meer op? Jawel hoor, afleren kan echt. Je moet alleen even weten hoe.

Waarom slopen in de genen zit

Boos worden op een dier dat een natuurlijke handeling verricht slaat natuurlijk nergens op.  Toch doen we dit wel bij katten wanneer ze aan ons bankstel hangen. Maar weet je dat krabben voor katten pure noodzaak is? Zo moeten ze bijvoorbeeld dagelijks krabben om hun spieren even lekker te stretchen en hun nagels te onderhouden. Ook gebruiken ze hun krabacties als communicatiemiddel. Elke kat heeft geurklieren in de kussentjes van zijn pootjes. Door te krabben geeft hij zijn eigen geur af aan de bank en zegt hiermee dat deze bank ook van hem is. Jouw bankstel staat in zijn territorium en dat laat hij weten. Daarnaast kunnen katten ook juist aan de bank gaan hangen wanneer jij thuis komt uit je werk. Waarom? Simpel. Door vol in het zicht aan de bank te hangen, krijgen ze aandacht. Want reken maar dat jij hierop reageert.

Leuk die info, maar ik wil een nieuwe bank

Dan heb ik goed nieuws voor je. Afleren kan. Maar je moet er wel iets voor doen. Je kat is gewend te krabben aan de bank dus moet je de bank onaantrekkelijk maken. Dit kan door bijvoorbeeld dubbelzijdig plakplastic op de bank te plakken. Tegelijkertijd creëer je een veel fijnere krabplek recht voor de bank. Dan kiest ook jouw kat eieren voor zijn geld. Ook kan het sprayen van Feliway op de krabplek, helpen het krabben te verplaatsen naar de gewenste plek. Koop vooral een heel stevige krabpaal. Zo eentje die niet wiebelt en blijft staan wanneer hij er aan hangt. Zo kan je kat lekker stretchen. Strooi wat kattenkruid op deze paal en lok je kat steeds naar de nieuwe paal door te spelen. Beloon hem uitvoerig voor zijn juiste keuze door aandacht en iets lekkers te geven. Tenslotte verplaats je stapje voor stapje de paal naar een plek die jij in gedachten had. Meestal is dit niet pal voor je bankstel, maar ergens waar niemand hem ziet. Hou hierbij wel in gedachten dat een kat graag krabt in de ruimte waar jullie veel tijd doorbrengen. Wegmoffelen in een hoekje werkt meestal niet helaas.

In dit filmpje legt dierenarts en gedragsdeskundige E’lise Christensen nog een keertje uit hoe het werkt:


Dit artikel is 3.895 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl