Beau vindt het heerlijk als ik regelmatig zijn oude haren uitkam. Hij heeft dan ook een dikke vacht, met heel veel lang, krullerig haar.

Beau is een Selkirk Rex van van 5 jaar en heeft een Britse korthaar en een Pers in zijn stamboom. Hij heeft stevige spieren en botten en een vrij gedrongen postuur. Hij heeft wel wat van een poedel, met al die krulletjes in zijn vacht.

Beau woont met zijn twee baasjes, een poes en een hond samen in een mooi huis met tuin. In die tuin kan hij uren naar vogeltjes, insecten, muizen en andere diertjes kijken. Soms heeft hij een prooi gevangen, die hij met veel trots aan zijn baasjes laat zien.

Warm en dik

Het opvallendste aan Beau is zijn prachtige beige vacht, met heel veel lang, los, krullerig haar. De ondervacht bestaat uit heel veel donzig haar dat snel aan elkaar kan klitten. Al die krullen geven hem het uiterlijk van een teddybeer.

Met zo’n volle harige jas aan heeft Beau het altijd warm. Bovendien heeft hij als kat heel veel werk aan het verzorgen van zijn jas. En omdat die jas extra krullerig en dik is, kost het hem extra moeite om met zijn tong op de lastigste plekjes te komen.

Tijd voor trimmen

Zijn bazinnetje ziet niet alleen aan de plukken haar (stofkonijntjes!) in huis dat het weer tijd wordt voor een trimbeurt. Ook het gedrag van Beau is voor haar een aanwijzing om weer een afspraak te maken.

In de zomer, bij warm en vochtig weer, zoekt Beau natuurlijk veel de schaduwplekken in huis op. Gelukkig is de plavuizen vloer beneden dan heerlijk koel en daar gaat hij dan ook languit op liggen. Die dikke teddyjas dient dan als een zacht kussen. Ook slaapt hij dan veel en is niet gauw tot een spelletje te verleiden.

In de winter is zo’n dikke jas fijn als je regelmatig naar buiten gaat. Maar binnen zoekt Beau vaak de koudste plek in huis op. Dat is de overloop op de eerste verdieping, waar geen verwarming is. Daar rolt hij zich niet als een bolletje op, maar ligt er languit.

Knuffelkat

Zoals Beau er van buiten uitziet, zo is hij ook van binnen: een knuffelkat. Hij kan goed met zijn huisgenootjes opschieten en is vriendelijk naar vreemden toe.

De eerste keer dat ik hem trimde, was hij gereserveerd. ‘Wat gaat er met mij gebeuren?’, leek hij te denken. Nu, na een paar trimbeurten, heeft hij ervaren dat al dat gekam hem toch wat oplevert: een lossere vacht met minder warmte en minder werk. Hij blijft rustig op tafel zitten en ondergaat al het gekam zonder protest.

Berg haar

Na elke trimbeurt ligt er een hoge berg haar op de tafel. Beau gaat er bijna helemaal achter schuil. Maar hij is er blij mee, vindt zijn bazin. Hij beweegt meer en speelt meer. Ook komt hij vaker bij haar op de warme bank zitten.

En die haren? Daar moet ze maar een kussentje van maken. Als kat kun je er beter op gaan liggen dan er mee rond blijven lopen!


Dit artikel is 4.482 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.