Spelen met je kat is leuk. Het is een goede manier om jullie onderlinge band te versterken én een uitlaatklep voor het jachtinstinct van je kat. Mijn zevenkoppig testpanel heeft genoeg speelgoed. Sommige speeltjes vond ik zelf vooral erg leuk, maar mijn katten keken er nauwelijks naar om. Andere speeltjes daarentegen zijn ronduit favoriet. De volgende speeltjes zijn volgens mijn testpanel de leukste cadeautjes voor onder de kerstboom.*

Catdancer

Je geeft dit speeltje geen stuiver als je hem voor het eerst ziet: een dunne ijzeren draad met kartonrolletjes aan het uiteinde en eentje aan het begin om hem goed vast te kunnen houden. Ondanks zijn minimale uiterlijk bleek de Catdancer een schot in de roos. Het ding ‘danst’ uit zichzelf; je hoeft hem alleen maar vast te houden om de kartonrolletjes alle kanten op te laten springen. En mijn katten… zijn er gek op!

Flying Frenzy

Ik heb meer dan genoeg speelhengels in huis met te leuke beestjes er aan. Die waren of na de eerste speelsessie gesloopt of ze wisten de aandacht van mijn katten niet lang te trekken. Toch nieuwsgierig naar deze veelgeprezen hengel met de naam Flying Frenzy, ging ik overstag en haalde hem in huis.

Als ik met één van de katten beneden aan het spelen ben, dan staan er binnen no-time meer onderaan de trap om mee te spelen. Volgens de productomschrijving imiteert de hengel met veren het vliegen van een vogel en het klapwieken van de vleugels. Ik zelf hoor dat niet echt geloof ik, maar who cares… mijn katten kennelijk wel want ze vinden hem te gek. Er is nu zelfs een complete site waar je niet alleen de vliegende vogel hengel kunt kopen, maar ook allerlei nieuwe varianten.

Een vergelijkbare hengel is de Nekoflies Kittycada, waaraan een insect hangt dat bijna echt is. Ook deze hengel is favoriet bij mijn katten, succes verzekerd!

Yeowww! Stinkies

De geur van kattenkruid – oftewel Catnip – is er één waar bijna alle katten dol op zijn. Met een klein percentage van de katten doet het helemaal niets. Als jouw kat tot deze kleine groep behoort, zijn de zogenaamde Catnip-speeltjes van weinig toegevoegde waarde. Je kunt dan net zo goed een normaal speelgoedmuisje geven: een stuk goedkoper en minstens net zo leuk.

Behoort jouw kat echter tot de grootste groep, dan vindt die de Yeowww! Stinkies ongetwijfeld he-le-maal-te-gek. Mijn zevenkoppig testpanel stemt unaniem vóór! Je hebt van die Catnip-speeltjes die na een week niet meer werken maar deze blijven goed. Misschien niet de goedkoopste in de Catnip-speeltjes categorie, maar tot nu toe op eenzame hoogte wel de aller-, allerbeste!

Heb jij ook altijd een cadeautje voor je kat onder de kerstboom? Dan is de Yeowww! Kriskrinkle – net als de stinkies maar dan in de vorm van een kerstboom – misschien een leuke.

Stinkmuizen

Bij Baldi-Muis is een ander kruid de gangmaker: valeriaan. De best grote Baldi-muis Ruikt met een hoofdletter R. Zo goed dat het plastic waar ze in verpakt zaten nu nog steeds dienst doet om andere speeltjes dezelfde geur mee te geven. Stop wat speeltjes in zo’n zakje, leg ze even een paar weken in de week en die speeltjes ruiken net zo goed als Baldi-Muis. Ook deze muis doet het bij al mijn katten goed! Voor zover ik weet alleen verkrijgbaar bij Zooplus.

Muisjes & softballetjes

Softballetjes en kleine speelmuisjes doen het altijd goed. Voor mijn katten is het belangrijk dat de balletjes licht en geluidloos zijn, anders spelen ze er niet mee. Het leuke is dat ze hier zelf mee aan de haal gaan. In hun solo-spel laten ze het muisje of het balletje alle hoeken van de kamer zien. Ik ben deze speeltjes regelmatig kwijt, maar ze duiken altijd weer op (lees: zijn weer tevoorschijn getoverd door één van de katten).

One Fast Cat – Catwheel

Hamsters hebben een rad, wij mensen cardio-apparaten en katten een Catwheel. Niet bepaald goedkoop en dus geen speeltje dat je zo even koopt om hem daarna ongebruikt ergens in een hoekje te zetten. Mijn katten hebben hem dan ook (nog) niet. Toch heeft het ding al langer mijn interesse. Beweging kan immers nooit kwaad.

In Nederland is al een tijd zo’n Catwheel te koop. Binnenkort krijgt deze concurrentie van een goedkopere variant van One Fast Cat. Dit ‘cat exercisewheel’ wordt straks verkocht via Amazon.com. Schijnt. Ze lopen inmiddels al een paar maanden achter op schema. Heb je interesse, dan kun je de laatste berichten hierover volgen via hun Facebookpagina.

Mousr: de eerste robotmuis

Een speeltje dat nog in de maak is, maar toch al hoog op het verlanglijstje staat is de Mousr. Wat een gaaf ding! Deze robotmuis reageert en beweegt op de reactie en beweging van een kat. Net echt, een heus kat en muis spel dus. De Mousr komt pas eind 2015 op de markt, maar je kunt hem wel alvast bestellen. Daarmee lever je een bijdrage aan de laatste stappen van de ontwikkeling van de Mousr. Een dikke 100.- euro en nog zo ver weg… ik wacht het even af. Maar een filmpje van het prototype in actie bekijken, kan nooit kwaad. Misschien is de Mousr wel een mooi cadeau voor volgend jaar kerst.

Oproep

Welke Cat Toys zijn bij jullie thuis favoriet? In het bijzonder: heeft iemand een catwheel in huis (gehad)? Wordt hij gebruikt? Ook door gewone huis-tuin-en-keuken-katten? Ik ben zo benieuwd, laat het weten!

* De meeste speeltjes zijn te koop bij Zooplus, maar niet allemaal. Google op de naam en je vindt ze vanzelf. Soms loont het meerdere aanbieders te vergelijken, de prijs kan namelijk wel eens behoorlijk verschillen.


Dit artikel is 6.575 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

"Home is where fur sticks to everything but the cat" | bij mij thuis is dat fur x 7, oftewel haar van zeven katten | ik probeer zwervende katten te helpen en vermiste katten thuis te brengen (zie mijn blogs) | dat maakt mij een uhh…kattenvrouwtje | maar ik ben nog meer (die zeven voerbakjes moeten gevuld worden) | Onder de naam MOOFF help ik ondernemingen met het vormgeven van / invulling geven aan hun externe communicatie.