Heb jij een kat die je in alle vroegte wakker maakt? Of ze nu kopjes geeft, op steeds luidere toon haar ongenoegen miauwt of de laatste resten verf van je slaapkamerdeur krabt, ze komt je vrijwel altijd wekken op een ander tijdstip dan je zou willen.

Negeren

Natuurlijk heb je er al van alles aan gedaan om dit gedrag te laten stoppen. Je bent opgestaan en hebt haar eten gegeven, je hebt haar genegeerd, je hebt de plantenspuit gepakt en vervolgens heb je haar weer volgens een advies op internet weer genegeerd. En toch blijft ze miauwen, krabben of wat ze ook doet om je aandacht te trekken. Hoe kom je nu eindelijk aan je welverdiende nachtrust?

Begrip voor de kat

Negeren is slechts een deel van het verhaal, begrip voor de kat is het andere belangrijke element. Misschien ben je niet echt meer in de stemming om nog begrip op te willen brengen, maar het is wel noodzakelijk. De kat heeft namelijk een goede reden om dit gedrag te vertonen. Die moet je zien te achterhalen.

Verveling

Een van de belangrijkste redenen waarom een kat je in alle vroegte wakker maakt, is verveling. Een kat is een jager die veel uitdaging nodig heeft. Als je naar je werk bent, slaapt ze. Als je ‘s avonds voor de tv hangt, slaapt ze hoogstwaarschijnlijk ook. Oplossing: houd haar ‘s avonds wakker. Ga met haar spelen, met name vlak voordat je naar bed gaat, totdat ze goed moe is. Geef haar daarna wat eten, zodat je haar dag/nachtritme verplaatst. Grote kans dat ze dan zelf ook later wakker wordt.

Honger?

Een andere reden kan zijn dat de kat honger heeft. Ze heeft geleerd dat miauwen ertoe leidt dat jij opstaat en haar eten geeft, dus dat is voor haar een snelle en effectieve manier om te scoren. En natuurlijk geef jij haar niet altijd eten, maar de keren dat je het wél doet zijn voor je kat meer dan voldoende reden om het te blijven proberen. Geef haar bijvoorbeeld ‘s nachts eten uit een voerpuzzel, zodat ze er langer over doet en minder snel een hongergevoel krijgt.

Toch negeren!

Dan komen we opnieuw bij het onderwerp negeren. Want als je gezorgd hebt voor voldoende entertainment of voor eten, dan moet je haar natuurlijk wél negeren. Want anders was dit plan van aanpak zinloos. Goed negeren is moeilijk. Het betekent dat je niet meer boos mag worden, geen slipper tegen de deur mag gooien en echt nooit meer op mag staan om eten te geven.

Af en toe negeren is uit den boze, want juist daardoor zorg je ervoor dat je kat het blijft doen. Want soms werkt het namelijk wél, dus waarom zou je het, volgens kattenlogica, niet volhouden?

Heb jij een kat die je in alle vroegte wakker maakt?


Dit artikel is 3.158 keer gelezen | Geschreven door