Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Wij hebben een jaar geleden een hele lieve poes uit het asiel gehaald. Vanaf het moment (nu een jaar geleden) wordt ze aangevallen door de kater van de buren. Hij wacht haar zelfs op voor haar kattenluik. Als we erbij zijn, doet hij niets maar zodra we op afstand zijn, begint hij te huilen en valt hij daarna gelijk aan. Ze begint nu ook hetzelfde gedrag te vertonen naar hem toe en dat willen we natuurlijk niet! Ben bang dat ze hierdoor ook een agressieve kat wordt

Het antwoord

Jullie poes zal zich flink bedreigd voelen door de buurkater. Agressie naar andere katten betekent echter niet automatisch dat zij ook agressie naar mensen zal vertonen. Dat hangt er van af of zij met angst of met agressie reageert op de buurkater. Ik kan me echter wel voorstellen dat poes op een bepaald moment zo gestresst is dat ze zich zou kunnen afreageren op jullie.

Je kunt jullie poes niet aanleren om op een andere manier op de kater te reageren (of omgekeerd). Je kunt alleen een fysieke confrontatie proberen te voorkomen. Ik adviseer jullie daarom te kijken of je de kater de toegang tot de tuin kunt ontzeggen. Een mooi systeem om de tuin af te zetten, kun je hier vinden. Het is makkelijk zelf te maken.

Als het afzetten van de tuin absoluut niet mogelijk is, probeer dan het kattenluik permanent af te sluiten en jullie poes op een andere manier naar buiten te laten gaan. Als ze daar alsnog belaagd wordt door de kater, probeer dan een gesprek met de eigenaren van de kater aan te gaan. Een afspraak om de katten om beurten op vaste tijdstippen naar buiten te laten voorkomt confrontaties. Combineer dat met het (tijdelijk) blokkeren van het kattenluik als de kater buiten loopt.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.915 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.