Heb je een kat? Hou je ontzettend veel van die leukerd (tss tuurlijk, domme vraag)? Dan wil je vast weten wat de drie grootste en helaas veelgemaakte chip-fouten zijn.

Bij zeker 90% van alle zwervende katten die mijn vriend en ik van straat plukken, komen wij onderstaande drie fouten tegen. Daardoor lukt het ons vaak niet de gevonden kat weer te herenigen met zijn of haar baasje. Zo zonde!

Fout 1: niet laten chippen van je kat

De afgelopen jaren haalden we behoorlijk wat zwervende katten van de straat (je kunt er hier meer over lezen). Meestal namen we ze eerst even mee naar huis om te kijken of we met onze chipreader een chip en/of vermist-melding konden vinden en daarmee ook het baasje. Eenmaal thuis ontpopten sommige katten zich al snel tot ware knuffelkonten. Iemand moest zo’n lieverd toch vreselijk missen?! Helaas waren de katten zelden gechipt. Hoe we ook op alle vermiste dierensites zochten, het vinden van de baasjes van niet gechipte katten was veelal een verloren zaak. Slechts een klein aantal konden wij herenigen met hun thuisfront. De eerste grote chip-fout laat zich raden: het niet laten chippen van je binnen- en/of buitenkat. Alle katten kunnen zoek raken. Want ook een binnenkat kan uit het raam vallen, na een inbraak de opengelaten voordeur uitglippen of op zijn logeeradres aan de wandel gaan. En een doorgewinterde buitenkat vindt meestal de weg niet terug nadat hij bijvoorbeeld in een vrachtwagen kroop om vervolgens kilometers verder weer uit te stappen. Denk niet dat zoiets jou en jouw kat niet overkomt. Want geloof me: dit soort dingen gebeuren maar al te vaak!

Fout 2: niet registreren / geen controle registratie

Natuurlijk vonden we ook wel gechipte katten. Groot was onze teleurstelling als het met de reader gevonden chipnummer een dood spoor was. Zoeken op het nummer gaf in zo’n geval geen resultaat. Met een onbekende chip kun je ook geen eigenaar traceren. Een chip is zonder registratie niets waard. Aan de chip van jouw kat moeten jouw contact- en adresgegevens gekoppeld worden. Dit moet vervolgens in een databank geplaatst worden, waarmee de informatie vindbaar wordt. Dat gaat niet vanzelf.
Sommige dierenartsen verzorgen na het plaatsen de registratie van de chip. Anderen laten dit aan de baasjes over. Het kan gebeuren dat een baasje vergeet om de chip te registreren. Ook kan er iets mis gaan bij de registrerende instantie. Dit laatste maakte ik laatst zelf nog mee. Dwarf, onze zevende poes, nog niet zo lang geleden een zwerfpoes, heb ik meteen toen ze onder narcose was laten chippen. De dierenarts vertelde dat ik een mail zou ontvangen ter bevestiging van de registratie. Maar die mail kwam niet. En is nooit gekomen. Word je zoals ik niet regelmatig met een ongeregistreerde chip geconfronteerd, dan ben je er waarschijnlijk minder alert op. Je gaat er vanuit dat alles geregeld is en vergeet dat er nog een mail ter bevestiging zou komen. Het gevolg: de chip staat nergens geregistreerd. De tweede grote chip-fout: zelf vergeten om de chip van jouw kat te registreren of het niet controleren dat de registratie via je dierenarts goed is gegaan. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je kat(ten) en daarmee ook voor een correcte chipregistratie.

Fout 3: niet updaten van chipregistratie

Heb jij je kat van iemand anders overgenomen, ben je samen met je kat al een keer verhuisd? Heb je toen de chipregistratie aangepast? Of zijn de gegevens van de oude eigenaar of jouw oude adres nog aan de chip gekoppeld? Je voelt hem al aankomen: de derde grote chip-fout is het niet updaten van de chipregistratie. Een nieuw adres, een ander telefoonnummer: pas je dit niet aan dan wordt je kat misschien wel gevonden maar jij als wanhopig baasje niet. Zo vond ik twee jaar geleden een gechipte rood witte kat. Het chipnummer was gekoppeld aan een adres, een vast telefoonnummer en een mobiel nummer. Gelukkig was het mobiele nummer ongewijzigd, want deze mensen waren al een aantal jaar geleden verhuisd naar een plaats zo’n 25 km verderop. De hoop op het terugvinden van hun kat hadden ze al lang verloren: hij was al ruim 4 jaar zoek.

Controle chipregistratie

Wil je weten of de chip van jouw kat goed geregistreerd staat? Pak dan het chipnummer er bij. Dit nummer staat vaak in het entboekje of paspoortje van je kat. Heb je jouw kat zelf laten chippen dan heb je waarschijnlijk ook een aantal plakkertjes met het nummer mee gekregen. Heb je het chipnummer niet? Vraag het je dierenarts. Is het chipnummer ook daar niet bekend, laat de chip dan bij het eerst volgende bezoek aan de dierenarts uitlezen en schrijf het nummer op.

Er zijn meerdere sites waar je chipnummers kunt checken. Zelf doe ik dat meestal op chipnummer.nl, waar je een screenshot van ziet in onderstaande afbeelding. Ga naar www.chipnummer.nl en voer het chipnummer in. De rode pootjes in het zoekresultaat geven aan dat het chipnummer niet in de betreffende databanken is gevonden; bij een groen pootje wel. Klik op het groene pootje en een pop-up met registratie informatie verschijnt. Controleer of alle gegevens nog kloppen. Zo niet, ga naar de site van de registrerende partij (de naam staat bij het groene pootje). Daar vind je informatie over het (laten) aanpassen van de chipgegevens. Geen groen pootje in het zoekresultaat? Dan weet je wat je te doen staat: registreren die chip. Waar je dit kunt (laten) doen en onder welke voorwaarden lees je hier.

screenshot-site-chipnummer

Lukt iets niet of heb je een vraag? Ik help je graag! Laat het me weten via een reactie op mijn blog.


Dit artikel is 13.809 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

"Home is where fur sticks to everything but the cat" | bij mij thuis is dat fur x 7, oftewel haar van zeven katten | ik probeer zwervende katten te helpen en vermiste katten thuis te brengen (zie mijn blogs) | dat maakt mij een uhh…kattenvrouwtje | maar ik ben nog meer (die zeven voerbakjes moeten gevuld worden) | Onder de naam MOOFF help ik ondernemingen met het vormgeven van / invulling geven aan hun externe communicatie.