Door de jaren heen zijn ik en de mensen om mij heen steeds meer kattenwoorden gaan gebruiken. Een soort van jargon. Per ongeluk ontstaan door het hebben van katten.

Het sluipt er langzaam in. Het duurt dan ook even voordat je doorhebt dat je een aardige lijst met kattenwoorden hebt opgebouwd. Omdat die kattenwoorden niet voor iedereen even duidelijk zijn, heb ik ze eens opgeschreven. Poesbestendige kerstversiering laat weinig ruimte over voor twijfel. Maar een Newtonportaal?

Mijn kattenwoorden

Als je belooft niet te lachen…

Flapperhapjes
Ook wel: meals on wings, vliegend eten, vogel op menu. Het begon met mijn kat Punkie, die aan de lopende band vogels verorberde.

Kattencatering
Muizen aan huis. Gratis en voor niets, als je in het centrum van de stad woont.

Knuffelcoëfficient
Een ander woord voor aaibaarheidsfactor. Dat was een tijdje een erg hip woord. Te hip naar mijn smaak.

Laminaatschaatsen
Heb je weleens een kat een vliegende start op laminaat zien maken? Juist.

Nagelen
Een combinatie tussen krabben en hengelen. Van een afstandje de poot naar iets uitstrekken en het daarna met de nagels vastgrijpen.

Newtonportaal
Kattenluikje. Het verhaal gaat dat Newton niet alleen de grondlegger van de klassieke mechanica was, maar ook het kattenluikje heeft uitgevonden. Of het waar is betwijfelen we, maar het klinkt goed.

Poesbestendigheid
Beveiligd tegen sloperige katten. Dit woord gebruik ik al jarenlang met regelmaat. “Bedankt voor de plant, we zullen hem op een poesbestendige plaats zetten.” “Maar hoe zit het met de poesbestendigheid van deze bank?” “Dat is geen poesbestendige kerstversiering.”

Poesitief
Katvriendelijk.

Poezenijsje
Diepvriesvis. In gebruik sinds dat incident met Storm die de vriezer had opengenageld*. Ze had daarna rustig gewacht tot de zalm ontdooid was en toen in haar eentje een kleine eetorgie gehouden. Op mijn keukenvloer.

*zie verderop: nagelen

Ptoeinks
Een wat grappige naam voor het springende (‘ptoeink!’) onheil dat katten soms met zich meedragen: vlooien. Natuurlijk hebben mijn katten nooit vlooien gehad. Het is dan ook nooit voorgekomen dat het antivlooienmiddel niet werkte waardoor we plotseling een vlooienplaag in huis hadden. Nooit.

Siepers
Fonetische versie van Cypers. Met streepjes. Breed te gebruiken. “Wat heb je een leuke sieperse trui aan vandaag.” Ik wacht nog op de dag dat het in de Van Dale wordt opgenomen.

Springkopje
De manier waarop katten kopjes geven aan je hand wanneer je die te hoog houdt.

Foto via Flickr

Foto via Flickr

Synchroonspinnen
Eén van de heerlijkste geluiden op aarde. Het stereo-spingeluid van twee katten, meestal veroorzaakt door synchroonaaien. Daarom heb je twee handen.

Theemuts
Is het je ooit opgevallen dat een zittende kat opvallend veel overeenkomsten vertoond met…?

Vliegtuigoortjes
De oren horizontaal. Dat doen katten als ze boos zijn of boven op de kop geaaid worden. Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig.

Welke kattenwoorden gebruik jij?

Ik heb zo’n vermoeden dat andere kattenbezitters ook zo’n lijstje hebben ontwikkeld. Ik ben heel benieuwd!


Dit artikel is 3.902 keer gelezen | Geschreven door