Katten heb je in twee soorten. Het onverstoorbare, “optillen geen bezwaar” type en het schichtige “blijf van mijn lijf” type. Heb je pech, dan zit je met een bangerd. Kun je van een stresskip een zenkat maken?

Stress; hoe komen ze eraan?

Wat doen onze katten nu eigenlijk de hele dag? Veel slapen, eten, wat spelen en chillen. Op het oog de perfecte ingrediënten voor een compleet jaloersmakend en  stressvrij bestaan. Waarom hoor je dan regelmatig dat katten lijden aan stress? Wat veel mensen niet weten is dat katten ultieme gewoontedieren zijn. Elke verandering in bijvoorbeeld hun woonomgeving, veroorzaakt stress. Denk aan iets simpels als visite. Vreemde mensen ruiken anders en produceren andere geluiden dan jij als eigenaar. Of wat dacht je van een baby als nieuwe huisgenoot? Een verhuizing, ook zo een leuke. En niet enkel de verhuizing naar een nieuwe ruimte, nee, ook bijvoorbeeld een nieuw bankstel of ander meubel. Horror voor je kat, die dagelijks opnieuw zijn geur afgeeft aan alles waar hij langsloopt. Door met zijn poten en kop langs objecten en mensen te strijken, ruikt zijn omgeving namelijk naar hem. En dat geeft nu juist zo’n geruststellend en veilig gevoel! Kun je nagaan wat er met die veiligheid gebeurt, wanneer de hele handel in dozen of constant op een andere plek staat. Ook kunnen buurtkatten of andere katten in huis veel stress veroorzaken.

De positieve kant van stress

In principe heeft het woord stress een negatieve lading. Maar stress helpt ons te overleven. Denk aan bijvoorbeeld het ervaren van een gevaarlijke situatie. Zonder stress en het stresshormoon adrenaline zouden we niet vluchten of vechten. Terwijl dit soms wel noodzakelijk is. Ditzelfde geldt voor katten. Stress kan levens redden. Zo lang we er niet teveel van ervaren is stress best handelbaar. Een kat die rond de jaarwisseling enkel om 00:00 uur verschrikt onder de bank kruipt, maar de rest van het jaar vrolijk rondloopt, ervaart kort stress, maar houdt hier veelal niets aan over. Of een bezoek aan de dierenarts bijvoorbeeld. Zo’n reis ernaartoe en het onderzoek is stressvol. Maar eenmaal veilig thuis zal je kat weer snel de oude zijn. Pas wanneer de stressvolle situatie niet stopt en niet langer te vermijden is, wordt stress ongezond en kan je kat diverse lichamelijke klachten krijgen en daarbij behorende gedragsveranderingen gaan tonen. Chronische stress is zelfs gevaarlijk.

Heb jij een stresskat?

Wanneer wij als mens langdurig stress ervaren kunnen we kribbig worden, slechter gaan slapen en op termijn uitgeput raken. Eigenlijk is dit bij je kat niet anders. Herken je dat moment waarbij je na een drukke dag onopgemerkt die hele zak chips leeg eet? Of die belangrijke dag waardoor je van spanning juist geen hap door je keel krijgt? Een kat kan door chronische stress ook opvallend meer of juist veel minder gaan eten. Maar ook heel veel gaan slapen, zich verstoppen en terugtrekken. Sommige katten wassen zichzelf steeds minder, of wassen zichzelf juist zo ontzettend vaak dat er kale plekken in hun vacht ontstaan. Ook zie je katten die zo gespannen zijn, dat ze bij het minste of geringste geluid opspringen. En heel erge stresskippen kunnen ook nog eens onzindelijk en agressief gedrag gaan vertonen. Dan hebben we het nog niet over de molesterende kat, die alles kapot krabt.

Stressvrije katten

Als je dit allemaal leest, lijkt het haast onmogelijk om je kat stressvrij door het leven te laten gaan. Toch kun je met een paar simpele aanpassingen het leven van je kat enorm veraangenamen. Regelmaat en voorspelbaarheid zijn het allerbelangrijkst. Verstopplekken en plekken waarop ze hoog kunnen zitten versterken een veilig gevoel. Een kattenluik met een chipreader houdt vreemde katten buiten de deur. Leven er meer katten in huis? Zorg dan voor een eigen voer en drinkplek, een persoonlijke kattenbak, een privé slaapplek en speelgoed en aandacht voor elke kat afzonderlijk. Op de website van International Catcare.org lees je er alles over. Helpen je aanpassingen in huis niet? Ga dan eens langs bij je dierenarts. Tegenwoordig zijn er verschillende voedingssupplementen verkrijgbaar en zelfs een kunstmatig feromoon om stress te reduceren.  Stress voorkomen kunnen we niet. Wel kunnen we zo veel mogelijk rekening houden met de persoonlijkheid van onze kat en die is nu eenmaal per kat verschillend.


Dit artikel is 9.953 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl