Is het niet wat laat om nu nog goede voornemens te maken? Wat mij betreft niet. Degene die je op 1 januari gemaakt hebt, ben je intussen waarschijnlijk alweer vergeten. Nu kun je een nieuwe poging wagen, die dit keer in het teken van je kat(ten) staat!

1. Wennen aan de vervoersmand

Is jouw kat bang voor de vervoersmand of de dierenarts? Moet je steeds weer een gevecht leveren om hem of haar in die mand te krijgen? Neem dan NU de beslissing om eindelijk eens te gaan trainen met je kat, zodat je binnenkort stressvrij naar de dierenarts kunt. Nee, niet wachten tot je de afspraak voor de jaarlijkse enting gemaakt hebt… Je vindt hier een link naar een stappenplan.

2. Houd het gewicht van je kat in de gaten

Obesitas is een groot probleem bij mensen én bij huisdieren. Als jouw kat aan de mollige kant is, lijkt dat gezellig en huiselijk. Katten met overgewicht hebben echter een grote kans op ziektes als diabetes en krijgen vroegtijdig te maken met pijnlijke aandoeningen als artrose. Afvallen (of slank blijven) is het devies. Overleg bij twijfel met je dierenarts.

3. Los problemen op

Plast jouw kat regelmatig in huis en denk je tijdens iedere ‘droge’ periode dat het nu echt over is? Of is je kat erg gestrest, maar kom je er niet toe om dit aan te pakken? Uit liefde voor je kat: doe er iets aan! Je kat heeft een probleem (mogelijk zelfs pijn) en verdient het dat je dit voor hem of haar oplost. Het scheelt jezelf ook de nodige stress en kopzorgen.

4. Controleer regelmatig de tanden van je kat

Katten zijn bikkels en laten pijn nauwelijks zien. Helaas kom je er daarom te laat achter dat er iets mis is met je kat. Het is geen overdreven luxe om regelmatig de tanden van je kat te controleren, zodat je tandsteen (of erger) bijtijds kunt vaststellen.
Als je je kat niet in de bek kunt kijken, zul je jaarlijks naar de dierenarts moeten. Als je het eerste voornemen hebt omgezet in daden, is dit geen punt meer.’

5. Meer spelen

Denk je regelmatig dat je toch eens wat meer met je kat zou moeten spelen? Blijf je vervolgens achter je laptop of tablet plakken? Dan is dit een goed voornemen voor je. Spelen is namelijk ongelooflijk belangrijk voor een kat. Het is een prima middel tegen stress, omdat de kat tijdens het spelen endorfine aanmaakt. Het is goed tegen de verveling en kan de kat helpen bij het afvallen (zie punt 2). Maar vooral: spelen met je kat is gewoon leuk!


Dit artikel is 3.973 keer gelezen | Geschreven door