Katten zijn mysterieuze dieren. Waarom ze bepaald gedrag vertonen is ons vaak niet duidelijk en probleemgedrag is soms lastig op te lossen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me verder gaan verdiepen in kattengedrag, met name in afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste lezers,

Wij hebben twee katten in huis: een mannetje en een vrouwtje. Het vrouwtje komt uit het asiel en het mannetje komt uit een nestje. Het mannetje hebben we gekregen met zes weken, wat erg vroeg is. Hij was ook nog eens het kleinste katje uit het nest.

Na een maand of vijf wilden we er graag een katje bij. In het asiel adviseerden ze ons een vrouwtje bij een kater te zetten. Zo gezegd, zo gedaan.

Nu zijn ze beiden zes maanden en zitten we met het volgende probleem: de kater valt steeds uit het niets de poes aan, bijvoorbeeld als de poes ligt te slapen. We weten dat de kater een vader heeft die buiten leefde, dus een zwerfkat. Zijn moeder was een huiskat. Onze poes is geboren bij mensen thuis, net zoals onze kater. De poes is in eerste instantie met haar zusje ondergebracht bij mensen, maar die bleken niet tegen haar te kunnen. Toen zijn ze samen naar het asiel gebracht, waar wij haar alleen ophaalden. Ik zou graag willen weten waarom mijn katertje mijn poes aanvalt.

Gr. Kim

Het antwoord

Beste Kim,

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom jullie kater de poes aanvalt.

Allereerst is het de vraag of hij haar echt ‘aanvalt’ of dat hij haar probeert uit te dagen tot spel. Katertjes zijn vaak actiever en fanatieker in hun spel dan poesjes.

Jouw katertje was alleen sinds hij zes weken oud was totdat hij vijf maanden oud was. Hij heeft dus de belangrijkste periode in zijn leven (tussen de zeven en veertien weken) niet met andere katten doorgebracht. In dat geval wordt het moeilijker om andere katten te leren accepteren en kan hij negatief reageren op de aanwezigheid van een andere kat. Of er sprake is van spel, angst of agressie kun je afleiden uit de lichaamstaal van je katertje.

Het is in alle gevallen goed om meer met je katertje te gaan spelen, zodat hij voldoende afleiding krijgt en zich minder op de poes hoeft te focussen.

Kom je er niet uit, vraag dan een deskundige om hulp.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.332 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.