Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Onze mamapoes kan haar eigen zoon van 5 maanden niet verdragen. Ze blaast er telkens naar als hij maar in de omgeving komt. Wat kunnen we er aan doen?

Grt

Het antwoord

In de natuur verstoten moederpoezen hun zonen als ze een maand of vier zijn. Dit doen ze om inteelt te voorkomen. Moederpoes met zoon is in feite een onnatuurlijke combinatie, die tot veel spanningen leidt. De mogelijkheden om de relatie tussen beide katten te verbeteren, zijn helaas vrij beperkt.

  • Als de zoon nog niet gecastreerd is, kun je dat alsnog zo snel mogelijk laten doen.
  • Je kunt overwegen om de katten opnieuw aan elkaar voor te stellen en zo een frisse start te maken. Een stappenplan voor een herintroductie vind je hier. Vind je dat lastig, dan kun je een gedragsdeskundige inschakelen om je te helpen met een plan.
  • In het uiterste geval blijft er niets anders over dan herplaatsing.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.488 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.