Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Ik heb sinds kort 2 katten, een poes (geholpen) van 1,5 jaar en een kitten (kater) van 15 weken.
De kitten heb ik nu zo’n 4 weken, maar het is alleen maar ruzie in huis. Ik probeer van alles, maar het lijkt dat de oudste het niet gaat accepteren. De ene keer kunnen ze op zo’n 40 cm van elkaar zitten, het volgende moment vechten ze. Vooral de oudste pakt de kitten vanuit het niets, (spelen, slapen enz).  De kitten loopt ook erg op zijn hoede overal rond en plast nu soms in huis.
Hij was niet zindelijk toen ik hem kreeg (was een buitennest). Dus heb hem alles moeten leren, wat hij binnen een dag door had, maar nu dus ‘ongelukjes’ heeft.

De oudste kat gaat voor en hoe moeilijk ik het ook vind: moet de kitten nu weg? Of moet ik gewoon geduld hebben en duurt het langer bij sommige katten?

Mvg Tamara

Het antwoord

Hallo Tamara,

Dat klinkt niet goed, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kitten zo bang wordt. Ik kan uit je verhaal niet opmaken of je de katten langzaam aan elkaar voorgesteld hebt of dat je ze meteen bij elkaar gezet hebt. Dat laatste is mogelijk de reden voor de problemen, want katten moeten in hun eigen tempo aan elkaar kunnen wennen.

Het beste wat je nu kunt doen is helemaal opnieuw beginnen. Houd de katten minimaal 48 uur gescheiden. Geef het kitten een eigen kamer, met alles wat het nodig heeft (kattenbak, voerbak, mandjes, speeltjes). Houd ze desnoods wat langer apart. Het is noodzakelijk dat beide katten eerst volledig tot rust komen.
Daarna begin je met een hernieuwde introductie. Je vindt hier een stappenplan hoe je dat het beste kunt doen.
Belangrijk is dat je er rustig de tijd voor neemt en de katten in de eerste fase niet zonder toezicht laat. Zorg dat er steeds leuke dingen gebeuren als de katten elkaar zien: geef ze allebei een snoepje, doe een spelletje. Laat de ontmoetingen niet te lang duren. Geef ze niet naast elkaar eten, want dat levert te veel stress op. En laat ze het niet uitvechten!

Met dit stappenplan moet het lukken. Zo niet, wacht dan niet te lang en zoek hulp bij een ervaren gedragstherapeut. Of ga inderdaad een nieuw huis zoeken voor het kitten. Zoveel stress is niet goed voor een kat.

Veel succes!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.138 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.